Bouwer- en ontwikkelaar Heijmans mag een cruciaal hoogspanningsstation in het Limburgse Maasbracht vernieuwen. De klus levert de Brabanders veel omzet op én draagt op termijn bij aan het oplossen van de netcongestie die veel vastgoedprojecten in ons land in de weg zit.
Bouwbedrijf Heijmans heeft de opdracht gekregen om in het Limburgse Maasbracht het 380.000 volt hoogspanningsstation te vernieuwen en uit te breiden. De opdracht is gegund door TenneT, beheerder van het landelijke hoogspanningsnet. De bouw vertegenwoordigt voor Heijmans een omzetwaarde van € 194 miljoen.
De bouw was al gestart, maar de opdracht is nu definitief geworden voor Heijmans. Heijmans was al betrokken bij de ontwerpfase, waarin in een bouwteam het ontwerp voor het station is uitgewerkt. De opdracht komt voort uit de raamovereenkomst EU-303. Al eerder bouwde Heijmans onder dit contract aan een hoogspanningsstation in Krimpen aan den IJssel, Geertruidenberg en Meeden.
Meterkast van Limburg
Het station in Maasbracht, dat al sinds de jaren ’60 in gebruik is, speelt een cruciale rol in het landelijke hoogspanningsnet. Hier wordt de landelijke 380.000 volt kV-ring gesloten tussen Eindhoven en Dodewaard. Daarnaast vormt het station de schakel met het Limburgse 150.000 volt-net en fungeert het als de ‘meterkast van Limburg’. Maasbracht is bovendien een belangrijk knooppunt in het Europese hoogspanningsnet, met verbindingen naar België en Duitsland. Ook de generatoren van de Claus Centrale zijn op dit station aangesloten
Netcongestie en woningbouw
Uitbreiding van het hoogspanningsnetwerk is nodig in Nederland, omdat de behoefte aan elektriciteit sterk toeneemt als gevolg van verduurzaming. Ook wekken consumenten en bedrijven steeds meer zelf stroom op, die wordt teruggeleverd aan het netwerk. Deze opdracht past binnen de strategie die Heijmans heeft richting 2030. Heijmans wil een prominentere rol spelen bij het realiseren van oplossingen voor de complexe opgaven waar ons land voor staat. 'Met name op het vlak van woningbouw, bereikbaarheid, arbeidskrapte, energietransitie en klimaat zijn die opgaven veelomvattend, ingrijpend en door hun onderlinge verwevenheid tamelijk gecompliceerd', aldus Heijmans