Nieuwe toekomst voor monumentaal NS-terrein in Utrecht

Een nieuwe en inspirerende toekomst voor voormalig NS-werkterrein 2e Daalsedijk in Utrecht. Dat is de inzet van een intentie-overeenkomst die NS Stations heeft getekend met projectontwikkelaar Synchroon.

Een nieuwe en inspirerende toekomst voor voormalig NS-werkterrein 2e Daalsedijk in Utrecht. Dat is de inzet van een intentie-overeenkomst die NS Stations heeft getekend met projectontwikkelaar Synchroon.

De overeenkomst is gebaseerd op de Ontwikkelvisie van gemeente Utrecht in opdracht van NS Stations. Vroeger was het terrein een werkplaats voor de spoorwissels. Nu staan er nog enkele monumentale gebouwen van Werkspoor; de bouwer van locomotieven en treinstellen uit de vorige eeuw. In de toekomst transformeert het gebied in ‘Wisselspoor’: een leefbaar en stoer deel van de stad Utrecht waarin wonen, werken en recreëren mogelijk is.
Het plan voor het woonwerkgebied geeft onder meer invulling aan een autoluw programma, ruimte voor participatie en een kwalitatief hoogwaardige openbare ruimte. Daarbij worden de huidige monumentale gebouwen behouden.

Zelfs voor Utrechters onbekend
De voormalige NS-locatie 2e Daalsedijk ligt tussen de spoorlijn Amsterdam-Utrecht en de Amsterdamsestraatweg. Hemelsbreed ligt het dicht bij Utrecht Centraal, van het oostelijk deel is het minder dan een kilometer tot het nieuwe muziekcentrum Tivoli in hartje Utrecht. Omdat de locatie lang afgesloten was, is het zelfs voor veel Utrechters nog een onbekend gebied. Wel zijn de afgelopen jaren onder andere creatieve bedrijven neergestreken in leegstaande gebouwen. NS Stations heeft het gebied van 11 hectare verdeeld in vier deelgebieden. De intentie-overeenkomst richt zich op het eerste deelgebied, het meest westelijke deel van het plangebied. Hier is ruimte voor woningbouw, kleinschalige horeca, bedrijfsruimten en groenvoorzieningen.

Functie verloren
De locatie heeft zijn functie als bedrijventerrein ten behoeve van de spoorwegen verloren. NS Stations is daarom van plan het gebied af te stoten om zich te kunnen richten op de kwalitatieve ontwikkeling van stationsgebieden. Dit doet NS Stations in nauwe samenwerking met partners. NS blijft betrokken als partner/vervoerder in het stationsgebied. Deze meerwaarde heeft invloed op de aantrekkingskracht van het overige vastgoed in het gebied.
Voor de herontwikkeling van de locatie is uitvraag gedaan naar diverse geschikte partijen in Nederland. Na een uitgebreide selectieprocedure is gekozen voor een team onder leiding van ontwikkelaar Synchroon. De andere leden van het team bestaan uit architectenbureau Studioninedots; Delva Landscape Architects; Skonk, bureau voor conceptontwikkeling; bouwbedrijf ERA Contour; Ozive, atelier voor herbestemming en communicatiebureau De Wijde Blik.