Rijk opent deuren naar flexcity

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft 2000 flexwoningen ingekocht. Vanaf mei worden deze huizen in verschillende gemeenten geplaatst. Het doel is om de komende anderhalf jaar in totaal 37.500 flexwoningen te bouwen.

De Taskforce Versnelling Tijdelijke Huisvesting van het Rijk ondersteunt gemeenten, provincies en organisaties bij de realisatie van flexcity’s, woongebieden waar de modulaire huizen worden geplaatst. De woningen zijn in principe voor alle woningzoekenden, maar ze worden vooral ingezet voor mensen die met spoed een dak boven hun hoofd nodig hebben.

Loket Financiële herplaatsingsgarantie

Naast bestuurlijke afspraken om meer flexwoningen te plaatsen, zijn er financiële en fysieke herplaatsingsgaranties afgesproken. In het eerste geval moeten gemeenten en provincies de garantie afgeven, dat de flexwoningen na de exploitatieperiode op een locatie in de eigen regio worden herplaatst. Lukt dat niet, dan wordt gekeken naar een plek elders in het land. Als ook deze inspanningen niets opleveren, dan heeft het Rijk € 220 mln beschikbaar om gemeenten en investeerders (deels) te compenseren. Gemeenten en investeerders -veelal woningcorporaties- kunnen zich sinds 2 mei 2023 voor de regeling aanmelden via het Loket Financiële herplaatsingsgarantie.

Onrendabele top

Een Stimuleringsregeling Flex- en Transformatiewoningen dekt de onrendabele top van projecten af. Vorig jaar is daar € 100 mln voor gereserveerd, tot en met 2026 is er € 300 mln beschikbaar.

Aedes, branchevereniging voor woningcorporaties, heeft met 36 bouwers mantelovereenkomsten afgesloten om dit jaar tenminste 8000 flexibele woningen te bestellen en zowel in 2024 als 2025 10.000 van deze huizen af te nemen.

Langere termijn

De gemeenten Goes, Apeldoorn, Doetinchem en Almere hebben in mei een fysieke herplaatsingsgarantie afgegeven. Zij onderzoeken of er grond is voor het plaatsen van de flexhuizen voor langere termijn. Het Rijk heeft daar € 88 mln voor beschikbaar gesteld.

De verantwoordelijk wethouder van de gemeente Goes, Joan Veldhuizen, tekende dinsdag met minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) een intentieovereenkomst voor de verkenning van de aanleg van een flexcity. Het moet een wijk worden die uit modulaire huizen bestaat, met voorzieningen als scholen, winkels en recreatiemogelijkheden in de nabijheid. Goes bekijkt tevens of er ruimte is om als gastgemeente voor de verplaatsing van flexwoningen uit andere gemeenten te dienen.

Delft plaatst eerste flexwoningen

De gemeente Delft is de eerste gemeente waar flexwoningen worden opgeleverd die via het Rijksvastgoedbedrijf zijn aangeschaft. De Delftse wethouder Karin Schrederhof, (Wonen, Zorg, Onderwijs en Sport) tekende dinsdag daarvoor de koopovereenkomst met het Rijksvastgoedbedrijf. De eerste 84 woningen komen op de locatie van de voormalige voetbalvereniging Delfia aan de Mozartlaan te staan.

Twaalfduizend flexhuizen in 2023

Minister De Jonge informeerde de Tweede Kamer dinsdag over de stand van zaken van het programma Versnelling Tijdelijke Huisvesting. In de Kamerbrief is nadere uitleg gegeven over de maatregelen. Daarnaast er is ook gemeld dat er in 2022 circa 4.200 woningen zijn gerealiseerd en dat de verwachting voor 2023 richting de realisatie van 12.000 flexwoningen stijgt.

Laatste nieuws

Evenementen