H1 2016: VastNed doet het goed en slecht

De premium high street retail-portefeuille van VastNed doet het goed, maar weet de negatieve tendens in de rest van de portefeuille niet geheel te compenseren.   

De like-for-like bruto huurgroei van de VastNed-portefeuille is in H1 2016 met -0,1% stabiel gebleven. Het grootste deel van de portefeuille, dat inmiddels voor 70% uit premium city high street shops bestaat, presenteerde met een like-for-like bruto huurgroei van +1,9% aanzienlijk beter dan de high street shops. Daar lagen de like-for-like brutohuuroprengsten op -5,0%.

In totaal daalde de waarde van de portefeuille met -0,3%. Die daling is toe te schrijven aan de high street shops en non-high street shops die respectievelijk met -2,4% en -3,8% in waarde daalden. De waardestijging van 1,0% van de premium city high street shops wist dat niet geheel te compenseren. 

De bezettingsgraden voor de premium city high street shops is in alle landen het hoogst met in totaal 99,2%. De high streets doen het met een bezettingsgraad van 92,9% minder, evenals de non-high street shops die een bezettingsgraad van 93,7% kenden.

VastNed is met een retailportefeuille actief in Nederland, Frankrijk, België, Spanje/Portugal en Turkije. 

Het direct resultaat voor de gehele portefeuille over H1 2016 bedroeg € 23,0 mln en daalde licht ten opzichte van H1 2015 (€ 23,4 mln). De belangrijkste oorzaken van de wijziging van het direct resultaat zijn, naast de kwaliteitsverbetering van de vastgoedportefeuille (hoogrenderend risicovoller vastgoed verkocht en lager renderend en lager risicovol vastgoed gekocht), het vervallen van éénmalige opbrengsten in 2015 en lagere financieringskosten als gevolg van de gedaalde gemiddelde rentevoet.

Het indirect resultaat bedroeg -€ 10,4 mln (H1 2015: +€ 2,9 mln). De waardemutaties van de vastgoedportefeuille bedroegen -€ 6,7 mln.