Apleona wil fors groeien in Europa, ook in Nederland

Apleona, het voormalige Bilfinger, wil fors groeien in Europa. Het bedrijf is ook bezig de organisatie in Nederland te versterken

Door Paul Wessels
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 10, 28 oktober 2016

Bilfinger Real Estate werd tijdens de Expo Real omgedoopt tot Apleona. Ceo Jochen Keysberg bevestigde zijn ambitie fors te willen groeien in Europa, waaronder Nederland.
De naamswijziging van Bilfinger gebeurt tegen de achtergrond van de steeds verdere consolidatie van het Europese vastgoedadvies. Private equity bedrijven zien dienstverlenende bedrijven in het Europese vastgoed als een groeisector, en tegen die achtergrond nam de Zweedse private equity firma EQT deze zomer de vastgoedactiviteiten van Bilfinger over.
Het plan van Apleona is de sterke positie in Duitstalige landen als geïntegreerde aanbieder van vastgoeddiensten uit te breiden naar andere landen, via organische groei en door overnames.

Nederland als springplank
De verwachting is dat Apleona nu ook in Nederland gaat bouwen aan een sterke positie in de Europese kapitaalmarkt. Met GVA in het Verenigd Koninkrijk heeft de Apleona-groep daarvoor ook een sterke basis. Begin deze maand maakte Bilfinger GVA een forse sprong in de omzet tot £ 190 mln bekend en een operationele winst die 38% steeg tot £ 23,5 mln. GVA, dat waarschijnlijk binnenkort wordt omgedoopt tot Apleona GVA, ziet volop mogelijkheden om met leidende partijen als CBRE, JLL en Cushman & Wakefield te concurreren bij de grootste wereldwijde mandaten, niet alleen in het Verenigd Koninkrijk maar in heel continentaal Europa. Nederland is daarbij historisch gezien voor internationale bedrijven vaak de eerste springplank. Bilfinger GVA is in het Verenigd Koninkrijk de grootste vastgoeddienstverlener voor de publieke sector.
Apleona is ook bezig de organisatie in Nederland te versterken. Deze zomer werd bekend dat Marco Reijven (53) is aangesteld als coo van het Nederlandse managementteam van Bilfinger, naast ceo Paul Blijham. Hij is in zijn rol als coo is verantwoordelijk voor de internationale activiteiten van Bilfinger in de Benelux. Rijven is een oudgediende in het vastgoed, die eerder werkte bij DTZ Zadelhoff (2001–2005), ceo was van Halverton Real Estate Investment Management en coo van GPT in zowel Nederland als Duitsland (2005–2011). Sinds 2012 was hij algemeen directeur van Mayfield Asset & Property Management.

Nederlandse verhoudingen
De concurrentieverhoudingen in Nederland hebben de internationale aandacht getrokken na het afketsen van de overname van het Nederlandse deel van DTZ Zadelhoff door Cushman & Wakefield begin dit jaar. In de markt wordt de verwachting uigesproken dat beide partijen uiteindelijk toch tot elkaar veroordeeld zijn. Cushman is immers de grootste aandeelhouder in de Nederlandse maatschap.