Top-100 Beslissers 2019: Top-20 Bouwconcerns

Dé klacht in het vastgoed van het afgelopen jaar was het tekort aan bouwcapaciteit. Dit illustreert het belang van de bouwers, die moeten herstellen van de zwaarste na-oorlogse crisis en de uitstroom van vaklieden niet hebben kunnen stelpen.

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 25 januari 2019

In deze lijst gaat het om de bestuursvoorzitters op basis van de gepubliceerde jaarcijfers. Deze beslissers zijn niet alleen van belang als uiteindelijke beslissers over nieuwe projectontwikkeling, maar ook omdat zij de grootste beïnvloeders zijn van de nationale en regionale overheden.
PropertyNL heeft eigen onderzoeken naar de productie van woningen en de productie van metrage commercieel vastgoed. De beslissers die daar aan het roer staan, zijn elders in de lijst opgenomen. Daardoor ontstaan hier enkele doublures.

(1) Koninklijke BAM, Rob van Wingerden
Met € 6,6 mrd omzet en 20.000 medewerkers de absolute nummer één in Nederland. Wordt geplaagd door de infra-tak, waardoor de winst bleef steken op € 13 mln. Is met AM een van de grootste woningontwikkelaars van Nederland (zie aldaar). Roel Vollebregt is in de raad van bestuur de ‘vastgoedman’.

(2) VolkerWessels, Jan de Ruiter
Met € 5,7 mrd omzet en 16.000 medewerkers kleiner, maar veel winstgevender dan BAM (€ 151 mln). In het afgelopen jaar kreeg VolkerWessels, net zoals BAM en Heijmans, een tik bij infra door de zeesluisproblematiek. Zie ook de ontwikkelaars en de belegger Reggeborgh Vastgoed elders in de beslisserslijst.

(3) TBI, Daan Sperling
Met € 1,7 mrd, € 11 mln winst en 5700 medewerkers de nieuwe nummer drie van Nederland. In het vastgoed bekend met Synchroon en Era. In de volgende editie een gesprek over de wisseling van de wacht bij TBI, waar voormalig Synchroon-bestuurder én Neprom-voorzitter Bart van Breukelen het stokje overneemt van Daan Sperling.

(4) Heijmans, Ton Hillen
Met € 1,5 mrd omzet en 4400 medewerkers speelt Heijmans een hoofdrol op de bouwmarkt. Met Ton Hillen aan het roer heeft het bedrijf een ceo met veel affiniteit met commercieel en residentieel vastgoed. Hij heeft veel gehad aan een langjarige opdracht tijdens de crisis van Syntrus Achmea voor de jaarlijkse levering van nieuwe woningen. Daardoor heeft Heijmans vaklieden kunnen behouden.

(5) Dura Vermeer, Job Dura
Met € 1,2 mrd omzet, € 17 mln winst en 2500 medewerkers een dominante bouwer, die in de crisis zorgvuldig wist te manoeuvreren. Als er bouwkranen aan het werk waren, dan was dat voor Dura Vermeer. Zo werden bijvoorbeeld de hoofdkantoren van AkzoNobel en Stibbe aan de Zuidas gerealiseerd. In de toekomst gaat het bedrijf met Amvest de Floriade in Almere realiseren.

(6) Van Wijnen, Wino de Jong
Vaak bleek uit vergelijkingen met andere bouwers Van Wijnen, het bedrijf waarin Klaas de Leeuw een groot belang heeft, het meest efficiënt te werken. In het verslagjaar moesten de 1600 werknemers echter op een omzet van € 821 mln een verlies nemen van € 74 mln.

(7) Ten Brinke Groep, Albert ten Brinke
De meest winstgevende bouwer in relatie tot omzet en werknemers is Ten Brinke: € 699 mln omzet en € 82 mln winst gerealiseerd door maar 680 werknemers. Het geheim: de Duitse markt waar Ten Brinke veruit de meeste omzet haalt, was de afgelopen jaren veel gunstiger dan de Nederlandse. Eeuwig misverstand: het familiebedrijf Ten Brinke wordt geleid door een Ten Brinke die geen familie is.

(8) ADS Group, Jonathan Furst
Het vroegere Aan de Stegge heeft met een omzet van € 677 mln, € 20 mln winst en 1000 werknemers een prominente rol, maar is landelijk amper bekend. Dat komt door de decentrale aanpak met kleinere bouwbedrijven en een focus op publieke werken.

(9) Joh. Mourik & Co, John Barends
Met een omzet van € 442 mln, € 4 mln winst en 2000 werknemers is Barends een van de belangrijke beslissers in de bouw.

(10) Janssen De Jong, Hans Smits
Met een omzet van € 383 mln, een winst van € 13 mln en 970 werknemers verdient Smits een plaats in deze lijst.

(11) Vorm, Daan van der Vorm
Hoewel de getallen net geen top-10 positie opleveren in deze lijst – omzet € 297 mln, winst € 21 mln en 220 werknemers – is Vorm wel een van de meest spraakmakende en innovatieve bouwers/ontwikkelaars van Nederland. Daan van der Vorm was als enige bouwtycoon genomineerd voor de Green Leader Award 2018.

(12) Van Wanrooij Bouw en Ontwikkeling, John van Wanrooij
Het familiebedrijf onder leiding van John van Wanrooij boekte € 291 mln omzet en € 21 mln winst met 280 werknemers.

(13) Trebbe Groep, Hein Trebbe jr.
Hein Trebbe boekte € 278 mln omzet en € 9 mln winst. De groep heeft 300 werknemers.

(14) Hurks, Cees van Bemmel (a.i.)
Na ziekte van de pater familias Geert Hurks was het William Bontes die hem moest opvolgen. Hem was maar een korte periode vergund. Routinier van Van Wijnen, Cees van Bemmel, komt helpen. Omzet € 274 mln, winst € 43 mln en 420 werknemers.

(15) MJ de Nijs, Winfred de Nijs
De bijna een eeuw oude bouwer herontwikkelt het KPMG-gebouw in Amstelveen met Prowinko en De Jong. Omzet € 199 mln, een verlies van € 3 mln en 290 medewerkers.

(16) De Vries & Verburg, Henk Aantjes
Fusie tussen familiebedrijven, met Jan Verburg als niet-uitvoerend bestuurder. Omzet € 196 mln, € 7 mln winst en 170 werknemers.

(17) Klok Groep, Ton de Klok
Ton Klok realiseerde met 180 medewerkers een omzet van € 195 mln en een winst van € 13 mln.

(18) Plegt Vos, Theo Opdam
Theo Opdam realiseerde met 230 medewerkers een omzet van € 183 mln en € 5 mln winst.

(19) Nijhuis Bouw, Erik Nijhuis
Erik Nijhuis realiseerde met 370 werknemers € 177 mln omzet en € 10 mln winst.

(20) Gebr. Van der Ven, Bert van der Ven
Bert van der Ven en familie realiseerden met 220 werknemers € 173 mln omzet en € 6 mln winst. Van der Ven is groot geworden met de aanleg van graveltennisbanen en is nu speler op de markt van woning- en utiliteitsbouw.