ING: consumenten hebben weer meer vertrouwen in de woningmarkt

De woonindex van ING is voor het eerst sinds twee jaar het neutrale punt van 100 voorbij en staat nu op 104. Er is weer meer vertrouwen in de woningmarkt.

Dit blijkt uit het ING Woonbericht. Zowel bij koopwoningbezitters als starters is het vertrouwen toegenomen ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar. Daarbij is het vertrouwen in de huizenprijzen (zoals de waarde van het eigen huis) het sterkst gestegen. Tegelijk maken mensen zich zorgen over de krapte op de woningmarkt en vindt 68% van de ondervraagden dat er snel bijgebouwd moet worden. De ondervraagden vinden het vooral belangrijk dat er wordt gebouwd voor starters, zoals nog thuiswonende kinderen, die in de omgeving willen blijven wonen.

Bijbouwen

In het onderzoek geven de ondervraagden hun kijk op een aantal oplossingen voor de krapte op de woningmarkt. Ruim twee derde van de ondervraagde woningbezitters vindt dat er zo snel mogelijk woningen moeten worden bijgebouwd. Hiervoor zien zij een aantal opties om de krapte op te lossen. Het ombouwen van oude kantoorpanden, winkels en/of scholen is volgens de meesten de beste oplossing (91% vindt dit een goede oplossing). Op de tweede plek staat een straatje erbij bouwen aan de rand van de huidige bebouwing (88%). Zo’n 60% vindt dat wetgeving dit makkelijker moet maken. Het optoppen (etage bovenop) van bestaande gebouwen (84%) is goed voor de derde plaats. Als laatste wordt het bijbouwen op open plekken in de huidige bebouwing (71%) genoemd.

Starters

De overgrote meerderheid van de ondervraagden is bereid om in een huis te wonen in een straatje dat wordt bijgebouwd (85%). Bij de andere oplossingen is dat ongeveer 7 op de 10. De bereidheid om in deze locaties te gaan wonen is bij iedere oplossing het grootst bij starters.
Wim Flikweert, Manager Wonen bij ING Nederland: ‘Dat is logisch, want de behoefte is daar het grootst.’  Bijna 6 op de 10 vindt dat de woningen gebouwd moeten worden voor de jongeren uit de buurt. Het draagvlak voor bouwen voor andere mensen uit de buurt of willekeurige derden is substantieel lager en komt voor die groep op 17% uit. De meerderheid van de ondervraagden juicht bijbouwen toe, ongeacht de specifieke oplossing.

Bijna de helft van de ondervraagden zou bijbouwen op open plekken in de buurt vervelend vinden. De meerderheid (57%) is van mening dat open plekken in hun omgeving onmisbaar zijn voor de leefbaarheid.

Verantwoording

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van ING door DVJ Insights onder huurders en thuiswonenden die van plan zijn in de komende 2 jaar een koopwoning te kopen (starters) en onder eigenaren van een koopwoning. In totaal zijn in het eerste kwartaal van dit jaar 1100 personen ondervraagd, waarvan 707 koopwoningbezitters en 393 huurders en thuiswonenden (starters) die van plan zijn in de komende 2 jaar een koopwoning te kopen. Het vertrouwen in de woningmarkt wordt berekend op basis van onderliggende vragen met betrekking tot de verwachtingen ten aanzien van de hypotheekrente, het aantal huizen dat verkocht wordt, de huizenprijzen en de eigen financiële situatie plus een vraag over de algemene economie in Nederland. Het onderzoek vond plaats in de periode tussen 17 april en 26 april 2024.