Nationaal Congres: ‘Nederland moet zijn vijfde stad koesteren’

Heleen Aarts, ceo van Amvest, hield op het Nationaal Congres een pleidooi voor Eindhoven. ‘Nederland moet zijn vijfde stad leren koesteren.’

Door Ronald de Blauw
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 10, 25 oktober 2019

Ze is zelf opgegroeid onder de rook van Eindhoven. Toen Heleen Aarts, ceo van Amvest, begin jaren ’90 vertrok naar Leiden om daar te gaan studeren, zag Eindhoven er heel anders uit dan nu. ‘Mijn vader adviseerde me: ga naar de Randstad, want daar gebeurt het.’ Eindhoven kampte met een krimpend Philips en DAF moest zijn faillissement aanvragen. Het vrachtwagenmerk maakte een doorstart en werd overgenomen door het Amerikaanse Paccar.

Sindsdien is de stad enorm opgeleefd en uitgegroeid tot centrum van technologie. De gemeenten en bedrijven werken samen als Brainport. Van al het geld dat in Nederland besteed wordt aan ontwikkeling en onderzoek gaat een derde naar Eindhoven en omgeving. Met 4,9% economische groei in 2017 was het de snelst groeiende regio van Nederland. Er is een grote behoefte aan woningen en net als in andere grote steden ontspint zich volgens Aarts een gevecht om de ruimte. Amvest levert een substantiële bijdrage met Strijp R en District E. Ook heeft de belegger en gebiedsontwikkelaar eerder het Stadionkwartier (500 woningen en winkels) naast het Philips-stadion overgenomen.

Aarts: ‘Eindhoven is de afgelopen jaren echt wakker geworden en is nu veel zelfbewuster. De stad was lange tijd in zichzelf gekeerd en veel ontwikkelingen zijn onder de radar gebeurd. Met de huidige ambitieuze plannen gaat dat veranderen. De vijfde stad van Nederland (naar verwachting meer dan 250.000 inwoners in 2040) moet zich ook in Den Haag beter op de kaart zetten.’

Strijp R is een voormalig industrieterrein van Philips middenin Eindhoven. Amvest ontwikkelt het terrein (circa 18,8 ha) tot een hoogwaardig, nieuw woongebied. Het betreft zo’n 500 woningen, zowel huur als koop. De wijk biedt ook plek aan gezinnen, zodat die niet hoeven te verhuizen naar de randgemeenten. Ook de kunstenaar en meubelmaker Piet Hein Eek heeft hier zijn werkplaats, gecombineerd met showroom en horeca.

De nieuwe gebiedsontwikkeling van Amvest is in het stationsgebied. Als je de binnenstad nu vanaf Eindhoven Centraal benadert, bots je op een heleboel fietsen en een lelijke kiosk. Met District E ontstaat een natuurlijke en uitnodigde route, maar ook een prettige, groene verblijfsplek. Volgens de ceo van Amvest verbindt het 72.500 m² grote plan het dorpse van Eindhoven met de internationale allure. ‘Het is een plek met veel interactie, waar je op maaiveld de stad ervaart.’ Er komen drie torens, waarvan de hoogste 170 meter wordt. Het programma bestaat uit 590 woningen (waarvan 20% sociaal), winkels, horeca, een hotel en kantoorruimte. Het ontwerp is bijzonder duurzaam en auto’s worden zoveel mogelijk geweerd.

Lees hier de belangrijkste conclusies van de dag