Eindelijk zicht op nieuwe toekomst eierdoos Sijthoff

Ontwikkelaar Statenprojekt Development en de gemeente Rijswijk hebben een overeenkomst getekend voor de transformatie van het iconische Sijthoffgebouw langs de A4. Met de herbestemming komt er een einde aan 15 jaar leegstand en verpaupering. 

Het Sijthoffgebouw in de Plaspoelpolder, opgetrokken in Brutalistische stijl naar ontwerp van architectenbureau LIAG, werd in 1981 geopend door wijlen Prins Claus. Het was het hoofdkwartier van dagbladuitgever Sijthoff, de redactie van de Haagse Courant (een van de de titels) was er gevestigd en er zat een drukkerij. In 2009 trok Sijthoff defenitief de deuren achter zich dicht in Rijswijk. Sindsdien werd het pand hoofdzakelijk nog bezocht door krakers en zwervers. 

Verantwoordelijke wethouder Armand van de Laar laat trots via LinkedIn weten dat er na jaren van plannenmakerij nu alsnog een nieuwe toekomt voor de "de eierdoos" in het verschiet ligt. 'Met projectontwikkelaar Statenprojekt Development hebben we een belangrijke stap gezet in de herontwikkeling van het oude Sijthoffgebouw. Na eerder gemaakte plannen voor het gebied hebben het college en de ontwikkelaar nu een overeenkomst ondertekend om de vernieuwing van start te laten gaan van het oude Sijthoff-gebouw.'

Bedrijfsverzamelgebouw en hotel

De uitgewerkte plannen omvatten de omvorming van het pand tot een modern bedrijfsverzamelgebouw van circa 14.000 m2, gecombineerd met een kleinschalig hotel met 20 tot 60 kamers. Het bekende pand ligt naast het Europees Octrooibureau. Rondom het Sijthofff-gebouw is de bouw van ruim 650 woningen voorzien.Om deze woningen mogelijk te maken wordt een procedure voor buitenplanse omgevingsplanactiviteit doorlopen.

De herontwikkeling van de Sijthoff-locatie is een nieuwe stap in de ontwikkeling van het hele gebied dat bekend staat als het Havenkwartier. Hier is de herstructurering ingezet van een voormalig industrieterrein naar een werk-woon gebied met 2500 woningen en nieuwe voorzieningen. Met de komst van 14.000 nieuwe bedrijfsmeter blijft dit ook echt een werkgebied en maken we werk van het bestrijden van de kantorenleegstand. 

Van de Laar: 'Ik ben erg blij dat we nu definitief een bestemming hebben afgesproken voor dit markante gebouw. Iedereen heeft dit jarenlang vanaf de A4 leeg zien staan. Met deze afspraken kan de eigenaar zich nu concreet gaan voorbereiden op het verbouwen van het pand.'

De verbouw van het Sijthoff-gebouw start uiterlijk in 2026.