Change-is en Start People ontwikkelen jongerenwoningen in Amsterdam

Change-is en uitzendorganisatie Start People zijn een meerjarige samenwerking aangegaan om werkende jongeren te helpen aan goede en betaalbare woonruimte.

Change-is en uitzendorganisatie Start People zijn een meerjarige samenwerking aangegaan om werkende jongeren te helpen aan goede en betaalbare woonruimte.

Change-is ontwikkelt de komende jaren 10.000 zelfstandige appartementen in de vier grote steden. Op twee locaties in Amsterdam krijgt Start People het exclusieve recht om 350 van de 1100 woningen ter beschikking te stellen aan starters op de arbeidsmarkt. De overige 750 woningen stelt Change-is rechtstreeks ter beschikking aan werkende jongeren tussen de 18 en 30 jaar.

De eerste twee appartementencomplexen worden naar een ontwerp van OeverZaaijer Architectuur en Stedebouw ontwikkeld aan de Postjesweg in Amsterdam West en de Dolingadreef in Amsterdam Zuidoost. Beide projecten tellen meer dan 500 appartementen vanaf 28 m². Het eerste gebouw van Changes wordt naar verwachting medio 2016 opgeleverd.

In het bijzijn van Maxime Verhagen, voorzitter Bouwend Nederland, en andere prominenten uit de bouwsector tekenden beide partijen dinsdagmiddag een samenwerkingsovereenkomst. Dat gebeurde tijdens het symposium Werken, Wonen, Leren, Leven in Almere over huisvesting voor werkende jongeren. 'Met deze samenwerking willen we bijdragen aan het oplossen van een groot maatschappelijk probleem in Nederland: het tekort aan goede en betaalbare huisvesting voor jonge werknemers in Nederland', aldus Jan-Willem Gelderblom, algemeen directeur van Start People.

Change-is heeft het concept Werken, Wonen, Leren, Leven ontwikkeld voor werkende jongeren tussen de 18 en 30 jaar die zijn opgeleid tot maximaal mbo-niveau. Dit concept voorziet in het bouwen van zelfstandige appartementen voor deze doelgroep, maar ook in het creëren van een community waar aandacht is voor werken, ontwikkeling en andere belangrijke zaken die de maatschappelijke kansen voor jongeren vergroten.

Het ontbreken van huisvesting voor jongeren is een groot probleem in Nederland. In Amsterdam alleen al zijn zo’n 13.000 jongeren tussen de 18 en 30 jaar met een opleiding tot maximaal mbo-niveau dagelijks op zoek naar een woning. Ralph Mamadeus, ceo van Change-is: 'Zelfs werkende jongeren die over een eigen inkomen beschikken, kunnen moeilijk aan een woning komen. Hierdoor ondervinden ze veel hinder in hun ontwikkeling, wat een negatieve invloed heeft op het toekomstperspectief van de doelgroep. Change-is biedt hen de helpende hand.'