FGH, Rabo samen in Rabo Real Estate Finance

De vastgoedexpertise van FGH en Rabo wordt gebundeld in een nieuwe vastgoedorganisatie met de naam Rabo Real Estate Finance. Binnen Rabo REF blijft de vastgoedfocus van FGH bestaan.

De vastgoedexpertise van FGH en Rabo wordt gebundeld in een nieuwe vastgoedorganisatie met de naam Rabo Real Estate Finance. Binnen Rabo REF blijft de vastgoedfocus van FGH bestaan.

Dat hebben Fred Weenig (CEO) en Roel van de Bilt (CCO) van FGH Bank woensdagmiddag bekend gemaakt bij een bijeenkomst met belangrijke relaties, waarbij het jaarlijkse Vastgoedbericht werd gepresenteerd.
Vorig jaar werd bekendgemaakt dat FGH Bank -onder voorbehoud van goedkeuring van de toezichthouders- wordt geïntegreerd binnen Rabobank. Dit is onderdeel van een strategische beweging waarbij de aanwezige kennis en kunde binnen de Rabobank Groep steeds meer gebundeld wordt. Weenig en Van de Bilt beklemtoonden vanmiddag dat binnen de nieuwe vastgoedorganisatie Rabo Real Estate Finance de specifieke vastgoedkennis en – ervaring van FGH Bank behouden blijft. Weenig: ‘Het financieren van commercieel vastgoed is een belangrijke activiteit voor Rabobank, en de ambitie is binnen de vastgoedfinancieringsmarkt een topspeler te blijven.’

Van de Bilt overhandigde het eerste exemplaar van het Vastgoedbericht aan Jaap Uijlenbroek, directeur-generaal Rijksvastgoedbedrijf. In het rapport, getiteld ‘Vooruitzien en veranderen’ schetst de bank dat het in de vastgoedmarkt steeds belangrijker wordt om vooruit te zien en te anticiperen op de snelle maatschappelijke en economische ontwikkelingen.
Maarten Donkers, hoofd research van FGH Bank: ‘Uit het rapport blijkt dat zowel optimisten als pessimisten hun hart kunnen ophalen in de huidige vastgoedmarkt.’ Het Vastgoedbericht schetst dat er gunstige berichten verschijnen over investeringsvolumes, prijsontwikkeling en bouwproductie. Banken en leningsfondsen staan steeds meer open om commercieel vastgoed te financieren. De investeringsbereidheid van vastgoedbeleggers is zelfs weer op een hoger niveau dan vlak voor de crisis.
Tegelijk levert het overaanbod in de markt flinke risico’s op. Economische groei en optimisme lossen een onderliggend probleem in de vastgoedsector niet op; namelijk de overcapaciteit. De leegstand is over de hele linie nog erg hoog en daalt niet vanzelfsprekend bij een aantrekkende economie. Het devies is dan ook om het overaanbod terug te dringen en intussen te leren omgaan met de leegstand.
In het Vastgoedbericht 2016 schetst de bank enkele toekomstscenario’s, om te zien wat die voor de vastgoedmarkt zouden betekenen. Deze scenario’s laten zien dat we hoe dan ook moeten leren omgaan met een situatie van blijvend overaanbod. ‘Het kan verleidelijk zijn op basis van de huidige positieve geluiden nieuwe initiatieven en plannen te omarmen. Maar dat is lang niet altijd verstandig. Want er is een keerzijde. In een markt met overaanbod zal extra ruimte veelal leiden tot nieuwe leegstand elders. Het is belangrijk om die balans altijd goed voor ogen te houden.’

De uitgebreide versie van het Vastgoedbericht is te downloaden in de App Store of in Google Play.
Er is ook online doorheen te bladeren via de de site van de bank.

img
Partner/Gedel. Hoofdredacteur PropertyNL, Uitgever PropertyEU
Profiel