IEF Capital: vier voormalige V&D-panden verhuurd

IEF Capital heeft huurovereenkomsten gesloten met Hudson’s Bay Company en Inditex en heeft hiermee vier van de zeven in haar bezit zijnde voormalige V&D warenhuizen weer verhuurd. Dit heeft de belegger bekend gemaakt.

Met deze transacties realissert IEF Capital een stijging van haar rendement en vastgoed waarde. Het IEFC Berlage fonds is al meer dan 10 jaar eigenaar van de voormalige V&D warenhuizen in de steden Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Groningen, Nijmegen, Maastricht en Utrecht. De panden liggen allemaal op toplocaties maar waren zowel van buiten als binnen behoorlijk verouderd. Het bleek echter nauwelijks mogelijk om ingrijpende veranderingen aan te brengen in de periode dat V&D nog de gebruiker was. Omdat IEF Capital wel voor alle panden goede scenario’s had uitgewerkt over hoe de panden te renoveren en weer optimaal in te delen, kon zij bijzonder snel acteren toen V&D in februari 2016 definitief failliet ging.

Het fonds heeft ervoor gekozen om de panden in Arnhem en Groningen als eerste te verhuren, nu deze het minst ingrijpend verbouwd hoefden te worden. Het pand in Arnhem is zelfs in april al – op dezelfde dag dat de curator deze aan de verhuurder opleverde – weer verhuurd en voor het publiek geopend door Jumbo (voor een deel op de begane grond), Topshelf megastore op het gebied van Sport, Fashion & Outdoor en La Place (het restaurant op de 3e verdieping).

Het hoofdpand in Groningen is aan dezelfde combinatie van huurders (aangevuld met de Gemeente Groningen) verhuurd maar zal, omdat IEF Capital eerst nog een aantal verdiepingen wil vernieuwen en de aanwezige asbest wil saneren, eind 2016 in gebruik worden genomen..

In de overige vijf panden worden ingrijpende renovaties en herindelingen van de ruimten gerealiseerd. De investeringen bedragen tientallen miljoenen euro’s en verhogen niet alleen het rendement en de waarde van deze unieke panden op toplocaties. Ook de uitstraling en duurzaamheid van de panden wordt sterk verbeterd en hierin wordt extra geïnvesteerd. Alle investeringen worden door IEF Capital Berlage uit eigen middelen gefinancierd en passen goed  binnen het profiel van het fonds om waarde verhogende investeringen te doen in eerste klaslocaties teneinde lange termijn rendementen te garanderen.

Den Haag
Het complex in Den Haag is bijzonder groot en herbergde vele niet gebruikte ruimten, waaronder het voormalige hoofdkantoor van V&D. De renovatie van dit complex is zeer omvangrijk en is reeds van start gegaan. Het pand zal een complete metamorfose ondergaan, voornamelijk aan de zijde van de Grote Marktstraat. Tevens worden nieuwe winkels ontwikkeld op de plek waar V&D oorspronkelijk haar voorraden afleverde, grenzend aan het resterende deel van het complex. Het door IEFC Berlage gehouden complex ligt in het hart van het A1-winkelgebied in Den Haag met entrees aan zowel de Grote Marktstraat en de Spuistraat. Het complex wordt momenteel door IEF Capital volledig gerenoveerd en vernieuwd en zal in de nieuwe situatie op verschillende niveaus (ook met een ingang onder de grond direct in de metro) vijf nieuwe winkelformules huisvesten: Decathlon, Stradivarius (formule van Inditex), Jumbo/La Place en de department store van  Hudson’s Bay Company die in de loop van 2017 haar deuren opent. Het warenhuis neemt zes verdiepingenin gebruik met een tweede ingang aan de Spuistraat. Ook deze pui wordt vernieuwd net als die van de aangrenzende winkel die ook in het bezit is van IEF Capital Berlage, Perry Sport (over genomen door JD) waarmee eveneens een nieuwe huurovereenkomst is gesloten.                                                                                                                                               

Nijmegen
Het winkelpand in Nijmegen was ook in het V&D tijdperk veel te groot voor één partij. IEF Capital had al eerder de wens het warenhuis te reduceren tot circa 10.000 m2 en de overige ruimten opnieuw in te delen. Dit plan wordt momenteel uitgevoerd. Het fonds zal de volledige plint langs de Broerstraat renoveren en daar drie nieuwe winkels over meerdere lagen creëren. Een winkel is verhuurd aan La Place /Jumbo; voor de laatste units gelegen aan de Broerstraat worden afrondende gesprekken gevoerd. 

B
De status van het bijzondere complex aan de Grote Staat te Maastricht is als volgt: het pand is voor de helft verhuurd aan de Bijenkorf en voor de andere helft van het pand zijn diverse gegadigden. De gesprekken over een gehele invulling zijn in een afrondende fase.

Verwacht wordt dat de resterende 2 ex-V&D vestigingen  in Amsterdam en Utrecht, die beiden zeer grondig worden herontwikkeld, ‘spectaculair’ zullen worden ingevuld.

IEF Capital is een joint venture van Bouwfonds Investment Management en IEF (Inflation Exchange Fund). De vastgoedportefeuille van IEF Capital Berlage heeft een waarde van circa € 1.65 mrd. De portefeuille bestaat uit winkelobjecten op uitsluitend A-locaties in Nederlandse binnensteden.