Blik op private beleggers: samen goed voor € 60 mrd

Private beleggers zijn vaak een onterecht vergeten groep ‘beslissers’ in het vastgoed. Daarom plaatsen we toch een onderzoek met schattingen over de 100 belangrijkste, hoewel zij individueel vaak niet op publiciteit zitten te wachten. 

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 28 januari 2022

Top-101 Beslissers

1. Andrew Vaughan
Ceo Redevco
€ 8,5 mrd
Redevco is het Europese vastgoedvehikel van de familie Brenninkmeijer. Vaughan is in charge om de portefeuille tot € 10 mrd te laten stijgen met vooral woningen, maar ook andere aandeelhouders dan de familie. Redevco is een voorbeeld van hoe andere beleggers dit zouden kunnen aanpakken.
Hoe kon de erfenis van oprichters Clemens en August Brenninkmeijer – hun standbeelden staan in het hoofdkantoor van Redevco in Amsterdam – zo worden uitgebreid? Zij bouwden vanuit Sneek een textielimperium op. Alle generaties na hen hebben flexibel ingespeeld op de problemen van morgen. De familie heeft 20 jaar terug vastgoed op afstand geplaatst van het textiel: de geboorte van Redevco. Hierdoor was het mogelijk om in korte tijd de afhankelijkheid van huur van C&A te verkleinen. Daarna was het mogelijk om zonder kleerscheuren als textielconcern het Verenigd Koninkrijk te verlaten, maar er te blijven als belegger.
De familie liet bij Redevco als eerste extern management toe met Jaap Blokhuis. In Nederland heeft nazaat Clemens Brenninkmeijer een belangrijke rol gespeeld, ook al viel hij onder Vaughan. Ook nu zit bij Redevco een Brenninkmeijer (Patrick) als director business development.
Redevco is een van de eerste private beleggers geweest met eigen research, die vaak ook voor derden beschikbaar is. Redevco startte als een van de eerste met een duurzaamheidsprogramma (mede dankzij Marrit Laning, nu chief strategy & innovation officer). Redevco was ook een van de eerste beleggers die Turkije verliet, omdat het politieke klimaat daar wijzigde.
Door samenwerking met PGGM en Hermes maakte Redevco vervolgens het vastgoed los van het familiekapitaal. Hierdoor is het mogelijk om de portefeuille uit te breiden tot € 10 mrd, terwijl de vastgoedrisico’s gedoseerd kunnen worden.
Bijzonder is ook de snelle switch van retail naar residential. Redevco had vanwege de familieroots een accent op retail. Bij een portefeuille van € 7,5 mrd zou het veel tijd, geld en energie hebben gekost om die om te turnen naar een portefeuille met woningen. Nu is dat mogelijk door aan de voorkant grootschalig woningen in te kopen en aan de achterkant andere beleggers toe te laten. Dit jaar wil Redevco grootschalig investeren in proptech.
Het zijn een paar voorbeelden van een private belegger die het waard is gevolgd te worden.

2. Rémon Vos
Ceo CTP
€ 6,15 mrd
Rémon Vos heeft zijn bedrijf in logistiek vastgoed CTP zelf opgebouwd vanuit Tsjechië. Na de introductie op de effectenbeurs in 2021 heeft hij ook in Nederland zijn slag geslagen. Vos komt op deze lijst omdat hij 82% van de aandelen CTP ten tijde van de beursintroductie heeft behouden. Die aandelen vertegenwoordigen in januari 2022 een dagwaarde van circa € 6,15 mrd. Die waarde is relatief, want bij verkoop ineens van zo’n pakket zullen beleggers anders naar de koers van CTP kijken. Gelukkig heeft de Groninger Vos daar een uiterst nuchtere kijk op.

3. Lesley Bamberger
DGA Kroonenberg Groep
€ 3,1 mrd
Deze periode verrast de Kroonenberg Groep vooral met vernieuwende woningprojecten. Zo zal medio 2022 Q Residences worden opgeleverd. Kroonenberg is ook actief met woningontwikkelingen in winkelcentrum Hoogvliet en met de metamorfose van kantoorgebouwen aan de Molukkenstraat en Rooswijck in Amsterdam. De komende jaren zullen in het teken staan van de transformatie van het stationsgebied in Almere.

4. Aat van Herk
DGA Van Herk Groep
€ 2,5 mrd
Aat van Herk koppelt de grootste particuliere woningportefeuille in Nederland aan een aantal grote pakketten aandelen in drie vastgoedbeursfondsen: Eurocommercial Properties, Vastned en Wereldhave. Van Herk was van plan af te bouwen vanwege ziekte, maar de indruk is dat hij zich als minderheidsaandeelhouder flink roert. Daarbij heeft hij na grote klappen op de beurs toch de wind in de zeilen gekregen.

5. Jan Willem Weissink
Directeur Reggeborgh Vastgoed
€ 2,2 mrd
De inmiddels overleden bouwondernemer Dik Wessels heeft in 2003 onder de naam Reggeborgh Vastgoed de vastgoedbeleggingen apart gezet van de bouwer VolkerWessels. In januari 2022 heeft schoonzoon Mark Bouwens laten weten het stokje over te geven aan voormalig Schiphol Real Estate-directeur Jan Willem Weissink.
Bouwens was meer risico-avers dan zijn schoonvader, maar het rendement pakte goed uit door focus op woningen (80% van de portefeuille). Wel is er zorg over de Duitse woningbeleggingen (vooral Berlijn). Daar is het sentiment over woningbeleggers zeer negatief en is het steeds de vraag of beleggers inflatie mogen doorberekenen in de huurprijzen.

6. Frans Herberighs
Ceo Mercurius
€ 1,8 mrd
Frans Herberighs is de algemeen directeur van Mercurius, waar de zakelijke belangen van de in 2019 overleden Henk Stienstra zijn ondergebracht. Henk was zoon van een Friese vader die naar Limburg trok om mijnwerker te worden. Hij begon als makelaar in Heerlen. Door woningen uit te ponden werd hij de meest vermogende ‘makelaar’ van Nederland. Hij liet een erfenis na van 4000 woningen. Stienstra heeft een ordelijk bedrijf nagelaten door al in 2002 de makelaardij te verkopen, de woningontwikkelaarstak over te doen aan BPD en de winkeltak aan 3W. Mercurius heeft ook een zware raad van commissarissen opgetuigd met onder meer Jan Zuidam (oud-bestuurder van DSM) en Erik-Jan Bulstra (ex-ceo van Newomij). Zij waken voor zijn drie dochters over het erfgoed van Henk. In de directie is Alphons Spaninks toegetreden, die ervaring heeft bij institutionele beleggers. Mercurius wil zich profileren als instituut. Het lidmaatschap van de vereniging van institutionele beleggers IVBN is daarvan een voorbeeld.

7. RJB Group
DGA Ronny Rosenbaum
€ 1,5 mrd
Ronny Rosenbaum is vooral bekend als vastgoedhandelaar, met successen met winkels in Nederland en Duitsland. Vijf jaar terug blokkeerde hij op het laatste nippertje een deal van € 1,2 mrd met Syntrus Achmea. In 2015 verkocht hij voor € 700 mln een portefeuille uit Duitsland. Dit jaar staat in het teken van een de meest spraakmakende projecten, Valley in Amsterdam. Hier is circa € 300 mln mee gemoeid. OVG is co-ontwikkelaar. Rosenbaum heeft de dagelijkse leiding uit handen gegeven aan zijn zoon Alain en zijn schoonzoon David Beesemer. RJB werkte afgelopen jaar voor het eerst samen met Albert ten Brinke.

8. Urban Interest
DGA Harry Hilders
€ 1,2 mrd
Urban Interest is het vastgoedvehikel van Harry Hilders. Afgelopen jaar was Urban Interest een van de meest actieve private beleggers van Nederland. In PropertyNL Magazine van december 2021 kreeg Hilders de loftrompet toegezwaaid van Multi-oprichter Hans van Veggel. Hij blijkt ooit de opleiding van diens zoon Bas ter hand te hebben genomen. Hilders heeft er vorig jaar voor gezorgd dat er een organisatie staat met 60 medewerkers onder leiding van Taco de Groot, de vroegere ceo van Vastned, met Krijn Taconis als cco en Marcel Scholtes als cfo. Daarmee kan hij in de komende jaren groeien, eventueel ook met andere family offices. Zo was er in het verleden een samenwerking met John Groenewoud.

9. Marcel Boekhoorn
DGA Ramphastos Real Estate
€ 1,1 mrd
Marcel Boekhoorn wordt door Quote steevast hoog genoteerd en staat nu met € 2,2 mrd op nummer 13 van die lijst. De indruk is dat hij dat niet erg vindt. Liever zo dan het gemor van bankiers dat hij met zijn desastreus verlopen investering in Hema langs het randje liep. Uiteindelijk heeft Jumbo-familie Van Eerd gezorgd (samen met Parcom) voor een goed heenkomen van Hema. Geluk dwingt Boekhoorn af, want hij heeft delen van de Hema-verliezen weten te compenseren met Bonubo, een afkorting van Boekhoorns Nucleaire Bom. Het is een slim vehikel om de compensabele verliezen van Hema bij zichzelf onder te brengen. Van Eerd heeft deze bom moeten afkopen. Het illustreert Boekhoorn, die binnenliep met Telfort en vorig jaar scoorde met de verkoop van de High Tech Campus in Eindhoven voor € 1,2 mrd. De verkoop kreeg een staartje, omdat het Singaporese staatsfonds hiermee zeggenschap verkreeg over het vestigingsklimaat in Nederland. De verkoop werd mede mogelijk gemaakt door Jan Willem Neggers, die de leiding had namens Boekhoorn van de HTC en van de nieuwe eigenaar mag aanblijven.

10. Frank Zweegers
DGA Breevast
€ 1,1 mrd
Met een balanstotaal in het laatste jaarverslag van 2019 van meer dan € 1 mrd en brutowinsten in 2017 en 2018 van meer dan € 100 mln behoort Breevast tot de groten in het private vastgoed. De dagelijkse leiding is in handen van Henk Brouwer, de langstzittende ceo in vastgoedland. Hij was al betrokken bij Breevast toen het op de beurs stond. Eijk de Mol van Otterloo (zie nr. 13) haalde Breevast samen met Frank Zweegers van de beurs en verkocht daarna zijn minderheidsbelang aan Zweegers. Met Zweegers belandde Breevast meermalen in een financiële achtbaan. Door de verkoop in 2020 van de Financietoren in Brussel voor € 1,3 mrd aan Zuidkoreanen kwam de liquiditeit los.

11. Roger, Chantelle en Edward Grouwels
DGA’s Grouwels
€ 1,09 mrd
Vastgoedbedrijf gesticht door Piet Grouwels in de jaren ’60. De portefeuille bestaat uit 5600 gebouwen in Nederland, België en Duitsland.

12. David Hart en Willem Slager
DGA’s DHG
€ 1 mrd
David Hart staat in Quote op de 63ste plaats met € 700 mln. Vergeleken met de € 6,2 mrd van nummer twee, de Tsjechische koning van de distributiecentra Rémon Vos, is dat relatief laag, want David Hart is natuurlijk de koning van Nederlandse distributiecentra. Zijn compagnon en mede-aandeelhouder Slager zorgt dat het bedrijf doormarcheert als David Hart zijn oude liefde volgt: met historische raceauto’s Monaco en andere circuits onveilig maken. Recente verkopen hebben DHG voor een nieuw probleem gesteld: wat te doen met al die middelen?

13. Joes Daemen
DGA Somerset Capital Partners
€ 900 mln
Joes Daemen heeft een atypische achtergrond voor het vastgoed. Hij studeerde aan de Landbouwuniversiteit Wageningen en startte in het effectenwezen als broker. Hij verkocht zijn bedrijf Maas & Daemen aan AFS en richtte daarna een detacheringsbureau op voor de proces- en maakindustrie. In 2004 begon hij met Somerset. Vorig jaar splitste hij het bedrijf in een ontwikkelaar van logistiek (Intospace) en een belegger (Somerset Capital Partners). Hij werkt als belegger daarbij samen met Raymond Cloosterman, de eigenaar/oprichter van cosmeticabedrijf Rituals.

14. Richard Dallinga
Ceo Green Real Estate
€ 850 mln
Richard Dallinga leidt de vastgoedinvesteringstak van de textielmagnaat Jan Zeeman, die in juni 2020 overleed. De portefeuille is ongeveer even groot als die van Nieuwgeluk van de familie Blokker (nr. 15). Green heeft 30 ontwikkelprojecten, bezit meer dan 100 panden en beheert meer dan 400 huurcontracten. De familie vindt het belangrijk dat Green een actieve ondernemende organisatie blijft en moet niets hebben van passieve beleggers.

15. Jeroen de Wit
Ceo Nieuwgeluk
€ 840 mln
De familie Blokker heeft een moeilijke tijd achter de rug, waarbij het geesteskind van de inmiddels overleden broers Blokker alleen met privé-leningen overeind gehouden kon worden. De problemen bij de winkelketen hebben ook hun weerslag op de private beleggingsportefeuille. Die was gestructureerd onder de naam HB Capital Real Estate, waarbij HB oorspronkelijk stond voor Hoornse Broeder. Vertrouweling van de familie, Richard Dallinga, ging over naar Green. Jeroen de Wit herstructureert HB tot Nieuwgeluk, waar niet alleen vastgoed, maar ook private equity en retailketen Xenos is ondergebracht.

16. Robert Jan van Hamersveld
Ceo Newomij
€ 802 mln
De families Van Wettum en Bakhuizen stonden aan de basis van het succes van Newomij. Oprichter Van Wettum kwam alleen in de publiciteit toen hij samen met Cor van Zadelhoff door DNB-president Duisenberg werd benoemd als curator van de Tilburgsche Hypotheekbank. Dat was het startsein om zakelijk wel, maar privé nooit naar buiten te treden. Newomij heeft alle crises in het vastgoed doorstaan door zorgvuldig management, met een mix in de inbreng van familie en management van buiten. Robert Jan van Hamersveld heeft het stokje vorig jaar overgenomen van Erik-Jan Bulstra.

17. Margarethe van der Vorm
DGA Van der Vorm Vastgoed Groep
€ 785 mln
De familie Van der Vorm zorgt bij buitenstaanders voor veel misverstanden. De financieel belangrijkste staak staat onder leiding van Martijn van der Vorm, met als vehikel het beursgenoteerde HAL Holding, de vroegere Holland Amerika Lijn.
HAL is uitgegroeid tot een van de belangrijkste private-equitypartijen in Nederland, met een balans van meer dan € 12 mrd. Een van de vele participaties van HAL betreft de Financieele Dagblad Media Groep, op zijn beurt weer aandeelhouder van PropertyNL en PropertyEU. HAL Holding heeft belangen in het vastgoed in Noord-Amerika (Seattle) en in Nederland werkt HAL samen met Marcel Kokkeel en Heino Vink van SB Real Estate aan de ontwikkeling van drie winkelcentra.
De vermelding in deze lijst betreft echter niet de HAL, maar de meer dan 100 jaar oude Rotterdams aannemersfamilie met Van der Vorm Vastgoed Groep.
Deze groep is niet te verwarren met Vorm, van Daan van der Vorm, de op twee na belangrijkste woningontwikkelaar van Nederland en door lezers van PropertyNL uitverkoren als de ideale nieuwe minister van Volkshuisvesting.
Dit ontwikkelingsbedrijf staat los van de Van der Vorm Vastgoed Groep met Margarethe van der Vorm als aandeelhouder en Sico van Ammers als ceo. Margarethe werd directeur toen de familie in 2003 de aandelen overnam van haar oom. Zij stond aan de wieg van de vernieuwing van de portefeuille en deed in 2005 de eerste buitenlandse investering (Parijs). Met een team van 32 vastgoedprofessionals heeft Margarethe beleggingen gedaan in vijf landen, waardoor de portefeuille groeide tot € 785 mln.

18. Hans, Bas en Tim van Veggel
DGA’s Timeless
€ 750 mln
Hans van Veggel is mede-oprichter van Multi Vastgoed, destijds de grootste winkelontwikkelaar van Europa met miljarden aan gerealiseerde projecten. Van Veggel werd als DGA in 2013 overtroefd door Blackstone, dat € 900 mln aan leningen verwierf. Inmiddels heeft hij samen met zijn zonen Bas en Tim een vastgoedimperium opgezet van vergelijkbare omvang. In Nederland werkt Bas samen met de aannemersfamilie Borghese aan een van de belangrijkste ontwikkelaars commercieel vastgoed, COD. Internationaal zijn er een groot aantal combinaties opgezet, waaronder een grote woningontwikkelaar in de VS. Tegelijk zijn investeringen gedaan met Tristan Capital Partners, waarbij een Generali-portefeuille te gelde is gemaakt.

19. Maurits en Salo Caransa
DGA’s Caransa Handelsmij
€ 650 mln
Kleinzonen van de vastgoedkoning van Amsterdam Maup Caransa. In tegenstelling tot grootvader verkiezen Maurits en Salo de achtergrond. Zij zullen dan ook zeker niet op de eerste rij gaan zitten bij de musical over Caransa, De Koning van Amsterdam, die dit jaar van start gaat. Ook laten zij zich niet voorstaan op hun succesvolle investeringen in Amsterdam Zuidoost, Leiden en de datacentra. Wel hebben zij aandacht geschonken aan het 70-jarig bestaan van de handelsonderneming. Enkele partners van het eerste uur zijn nog steeds aan de onderneming verbonden.

20. Cock van Mourik
DGA MHM
€ 650 mln
Mourik Huizen Maatschappij beschikt over enkele duizenden gebouwen, waaronder een aanzienlijke portefeuille in Amsterdam (Sloterdam en Churchilllaan). Bijzonder ook is de focus op monumenten (via maatschappijen Stadsherstel Amersfoort en Midden Nederland), net zoals Zadelhoff. MHM heeft met Newomij gemeen dat de maatschappij verenigingen van eigenaren ondersteunt. Cock van Mourik heeft veel uitbesteed aan ceo Ton van der Wel.

21. Chris Thünnessen
DGA Metterwoon
€ 650 mln
Thünnessen is de grondlegger van de een van de grootste woningbeleggers in Nederland, met standplaats Den Haag. Metterwoon heeft ook een grote portefeuille in Duitsland.

22. Peter Kuiten
DGA Certitudo
€ 615 mln
Certitudo is een snelgroeiend vastgoedbedrijf met een belegger, een ontwikkelaar en apart beleggingsbedrijf voor derden. Het is in het bezit van de familie Kuiten. Peter Kuiten is ceo en dochter Tessa managing director. Daarnaast werken er familieleden op een aantal andere posten.

23. Joost van Gestel
DGA Mosaiec Microlving Holding
€ 540 mln
De Nederlandse vastgoedtak heeft zijn naam inmiddels veranderd van Camelot Vastgoed Nederland naar Mosaiec Microliving Holding. In 2020 stond er voor € 352 mln aan Nederlands vastgoed op de balans, allemaal studenten en starterswoningen. In totaal gaat het om 1807 units, die ruim € 20 mln aan huurinkomsten genereerden. Eind 2021 staat de balans op € 430 mln, met 2492 units in exploitatie. Daarnaast bezit de familie Van Gestel privé in Nederland 360 woningen en 4 niet-woningen. Deze gebouwen zijn hoofdzakelijk binnenstedelijk gelegen eigen ontwikkelingen in steden als Amsterdam, Breda, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Maastricht en Rotterdam, die een getaxeerde waarde van € 110 mln vertegenwoordigen.

24. Monique Maarsen
DGA Maarsen Groep
€ 467 mln
Frits Maarsen was een van de bekendste ontwikkelaars en bouwondernemers van Amsterdam, die aan zijn dochters Monique en Nicole de Maarsen Groep heeft nagelaten. Frits overleed in 2020. Nicole is naar Syntrus Achmea gegaan en werd vorig jaar oprichter van Home.Earth. Monique heeft Maarsen Groep getransformeerd tot een actieve belegger. Een aantal projecten doet de Maarsen Groep samen met Zadelhoff.

25. Ellen Daelmans
DGA Daelmans Vastgoed
€ 450 mln
Ellen zet het levenswerk voort van haar vader, de Daelmans Groep in Maastricht. Daelmans heeft een portefeuille met 3000 objecten in Nederland, België en Duitsland.

26. Cor van Zadelhoff
DGA Zadelhoff
€ 420 mln
Talrijk zijn de anekdotes over Cor van Zadelhoff. Hij wist ABN Amro als enige aan eigen grond te helpen op de Zuidas. Dat leverde bij de verkoop afgelopen jaar toch nog een behoorlijke boekwinst voor de bank op. Hij kreeg ook zijn zin bij het Slotervaart Ziekenhuis. De gemeente wilde gebruikmaken van het faillissement van het ziekenhuis door er woningen te realiseren, maar had niet op Van Zadelhoff gerekend, die met het overnemen van de schuld het ziekenhuis kon blijven exploiteren. Bijzonder: net als bij ABN Amro zit een deel van de potentie in de afgekochte erfpacht.
Zadelhoff is blij dat het rood van zijn makelaarsorganisatie voortleeft bij Cushman & Wakefield. Zijn eigen organisatie draait ook als hij wat minder aanwezig is. Oud-McKinseyaan en Kempen-man Maarten Feilzer heeft als ceo de uitgewaaierde vastgoedportefeuille gestructureerd. Als laatste is vorig jaar de woningportefeuille in Londen – een van de grote klappers van Zadelhoff – afgebouwd.

27. Marc Verhagen
€ 400 mln
DGA Verhagen
Amsterdams vastgoedbedrijf, opgericht door Jan Verhagen en inmiddels voortgezet door zijn kinderen Marc en Madelon met twee separate bedrijven.

28. Dirk Jan Bakker
DGA Andantino
€ 365 mln
Dirk Jan Bakker is een van de bekendste private beleggers uit Amsterdam. Hij heeft de laatste tijd veel opgetrokken met DM Equity Partners, de investeringsgroep van Ben Mandemakers. Zo verkocht hij een portefeuille van bijna € 400 mln aan woningen aan DWS, de asset managementorganisatie van Deutsche Bank. Spraakmakend was ook de aankoop van een woningportefeuille van George Soros van € 180 mln.

29. Ben Mandemakers
DGA DM Equity Partners
€ 360 mln
Quote schat Ben Mandemakers op € 1,5 mrd vanwege zijn keukens. Hij bleek met verschillende merken, die dachten elkaars concurrent te zijn, een hele markt te domineren. Een klassieke winformule die eerder door de families Fentener van Vlissingen en Van Beuningen is toegepast. De families plukken daar nu nog de vruchten van. Mandemakers heeft met succes gediversifieerd in private-equityclub DMG in het WTC Schiphol. Een beperkt deel is gereserveerd voor vastgoed, waarbij ook wordt samengewerkt met Dirk Jan Bakker van Andantino.

30. Rolf Visser
DGA Hartman & Visser
€ 360 mln
Rolf Visser is vooral bekend in het vastgoed als de buurman van Cor van Zadelhoff, met buitenplaats Queekhoven in Breukelen. Visser leidt een teruggetrokken bestaan, dat geen recht doet aan zijn bijzondere carrière. Hij haalde tijdens zijn studie aan de Erasmus Universiteit zijn NVM-makelaarsdiploma. Toen hij al aan het makelen was, promoveerde hij met ‘De overnemer ontmaskerd’ met Prof. Bunt als promotor.
Visser kreeg tegen wil en dank bekendheid door beursfonds KNSF van de beurs te halen. Daaruit volgde een jarenlange strijd met bewoners en politiek in Muiden om woningen te realiseren. Met Dura als bouwer is er nu na vele jaren een bouwstroom voor 1300 woningen op gang gekomen.

31. Folkert en Allard Leijten
DGA’s Leijten Vastgoed
€ 355 mln
Zoons Folkert en Allard hebben in 2015 de zaak overgenomen van hun vader Len. Leijten is een Rotterdamse ontwikkelaar/belegger met lange tijd als bijzonderheid een kantoor in Drachten. Dat is gesloten, maar nog steeds is de ontwikkelaar behalve in de Randstad ook actief in Friesland. Folkert werkt de laatste tijd veel samen met Hein Trebbe, de bekende bouwondernemer uit het oosten van het land.

32. Brian Abraham
DGA Cocon Vastgoed
€ 329 mln
Cocon is in 1982 opgericht door de familie Abraham. Het is de specialist in herbestemming van vastgoed, ook in de tijd dat dit nog geen gemeengoed was. Cocon beschikt over 52 eigen gebouwen.

33. Edwin Rijsterborgh
DGA Rijsterborgh Vastgoed
€ 325 mln
Kees Rijsterborgh is inmiddels 83 jaar, maar is nog steeds een bekende in het Amsterdamse.
Zoon Edwin heeft de grote portefeuille up-to-date gehouden.

34. Marius Coebergh
Ceo De Hoge Dennen Vastgoed
€ 320 mln
De familie De Rijcke, oprichters van het Kruitvat, zijn volgens Quote de op twee na rijkste familie van Nederland. Dat kunnen we niet controleren. We kunnen wel zien dat het beleggingsvehikel van de familie, de Hoge Dennen, vastgoed van enkele honderden miljoenen vertegenwoordigt.

35. Frank Maas
DGA Wilma Wonen
€ 300 mln
Quote heeft moeite met de familie Maas. Bij de ranglijst families komen wij ineens uit het niets de Groninger Eddy Maas tegen, die Rémon Vos ooit heeft geholpen bij CTP. Daardoor zou deze familie goed zijn voor € 675 mln wegens een belang in CTP. Volgens Vos is dit belang echter ruim voor de beursintroductie afgewikkeld na het overlijden van Eddy Maas, dus geen geld voor de Groningers.
Quote legt een link tussen de Groninger familie en Wilma Vastgoed, ooit de grootste woningontwikkelaar van Nederland. Wilma is groot geworden door Luud Maas, die niets met Groningen heeft, maar des te meer met België. In Antwerpen stond het hoofdkantoor en Luud woont daar in de buurt op een landgoed. De familie past in de rij van grote aannemersfamilies in Nederland, zoals Dura, Slokker, Van der Vorm, Wessels en Maarsen. Heel waarschijnlijk is dat Luud, die veel banden had met de VS (met investeringen in Houston en Atlanta), een portefeuille heeft van meer dan een miljard, maar enige zekerheid daarover is er niet. Wel dat zoon Frank Maas met Wilma Immobilien in twee Duitse deelstaten aan de weg timmert en met Wilma Wonen sinds 2016 weer in Nederland zit.

36. Ronald de Waal
DGA Ronstreet
€ 265 mln
Quote schat Ronald de Waal op € 450 mln. De familie De Waal is bekend geworden met winkelketen WE Fashion. Het was een van de eerste families die het vastgoed scheidde van de winkelketen. De Waal heeft ervoor gezorgd dat de cycli van de winkelketen geen vat hadden op de beleggingen. Hij zorgde ervoor dat het beleggingsvehikel meer was dan de huisbaas van WE.

37. Femke Dijkhuis
DGA FJD Holding
€ 250 mln
Dijkhuis is een Amsterdamse bouwondernemer/belegger en eigenaar van de eerste Hilton van Europa, in Amsterdam. Met de ontwikkeling van de Rembrandt Toren werd de familie tegen hun zin in beroemd. Met dochter Femke is de tweede generatie nu aan zet. Zij heeft onder meer met Van Zadelhoff het Renaultgebouw in Amsterdam ontwikkeld. FJD is inmiddels alleen eigenaar van het pand.

38. John, Joris en Clemie van Wanrooy
DGA’s Van Wanrooy
€ 250 mln
Brabantse bouwonderneming die ook woningen ontwikkelt. Boekte in 2020 € 76 mln winst op een omzet van € 400 mln.

39. Max de Jong
DGA De Jong Groep
€ 250 mln
Bescheiden Amsterdamse beleggersfamilie met naar verluidt de mooiste winkelportefeuille in de hoofdstad. Haalde in 2022 als primeur Dior naar zijn pand op de Dam, waarbij huurder ABN Amro het veld ruimde. De laatste jaren is De Jong vooral bekend van de herontwikkeling van de Valeriuskliniek, met het hoogste afwerkingsniveau dat in de hoofdstad tot nu toe is behaald.

BELEGGERS MET PORTEFEUILLES KLEINER DAN € 250 MLN

40. Albert ten Brinke
DGA Ten Brinke Groep
Ondernemer Albert ten Brinke heeft een bijzondere klus geklaard door Ten Brinke tot een van de leidende bouwers in Nederland te maken. Dat hij bezig is als belegger en € 1 mrd op de plank heeft, zoals Quote suggereert, wagen we te betwijfelen. Elders in dezelfde Quote komt ook Hans ten Brinke voor, met $ 250 mln. Hans (76) is de oprichter van Ten Brinke in Varsseveld en heeft het bedrijf verkocht aan Albert (geen directe familie). Deze heeft uit eigen middelen de koop kunnen financieren. Het bedrijf was toen kleiner, dus het lijkt sterk dat daar zulke bedragen mee gemoeid waren.

41. Harry Hardeman
DGA Hardeman Veenendaal
Harry Hardeman (72) is de oprichter van de specialist in systeembouw met inmiddels bijna 300 personeelsleden. Zijn drie zonen zijn ook actief in het bedrijf.

42. Max Abram
DGA Abram
Amsterdamse vastgoedfamilie met nestor Max (86). Zoon Richard werkt vaak samen met de familie Vorst, bekend als Prowinko, met zoon Philippe. Zij verkochten New York Pizza op het juiste moment.

43. Joel Wyler
DGA Granaria
Joel (72) is een telg uit het Wyler-geslacht, die vermogend werd door het graanbedrijf Granaria van vader Louis over te nemen en om te vormen tot private-equitypartij. De nieuwe generatie staat onder leiding van David Wyler, die werkt voor Tinder in Los Angeles.

44. Wim van der Laar
DGA Larco
Brabantse familie die groot is geworden met voedingssupplementen en daarnaast een vastgoedportefeuille heeft opgebouwd.

45. Gerrit Tijhuis
DGA Molenbeek Groep
Tijhuis behoort tot de illustere Twentse bouwers. In dat rijtje horen ook Dik Wessels, Ten Brinke en Trebbe.

46. Co Appelman
DGA Segesta
Co Appelman is de oprichter van vastgoedmaatschappij de Segesta Groep uit Alkmaar.

47. Sieb Zeilstra
DGA Zeilstra Vastgoedmanagement
Sieb Zeilstra heeft een van de grootste Haagse woningportefeuilles overgenomen na het overlijden van zijn vader in 2016. Zeilstra zou volgens Quote 7000 panden Den Haag bezitten. Dat zou een heel andere positie op deze lijst betekenen.

48. Hans van Erk
DGA Adriaan van Erk Groep
Vader Jos van Erk woont in Zwitserland en is commissaris van de bouwonderneming Adriaan van Erk, die door zijn zoon Hans wordt geleid.

49. Gary Lisman
DGA Lisman & Lisman Sebald
De vastgoedfamilie Lisman kent meerdere staken. Een is ontwikkelaar van winkelcentrum De Kwinkelier in Bilthoven. De onlangs overleden patriarch was gericht op cultureel erfgoed en onder meer eigenaar van kasteel Heemstede in Houten.

50. Marc Verhagen
DGA Libra International
Amsterdams vastgoedbedrijf, opgezet door vader Jan, die onlangs is overleden. Marc werkte samen met telgen van Fentener van Vlissingen voor het behouden van natuurgebieden.

51. Piet Goevaers
DGA Geva Vastgoed
Goevaers is een bekende Eindhovens bouwfamilie, die onlangs het Campina-terrein in de Brabantse techniekstad heeft verworven.

52. Giovanni van Eijl
Oprichter Amrâth Groep
De 78-jarige oprichter van hotelgroep Amrâth heeft geen rustige oude dag, vanwege de impact van corona op het Amsterdamse toerisme en daarmee op zijn Grand Hotel Het Scheepvaarthuis. Gelukkig is hij daar ook niet de persoon naar en hebben zijn andere vlaggenschepen, zoals Het Kurhaus in Scheveningen en L’Empereur, minder last van de pandemie. Apart staat de ontwikkelaar De Lelie Groep, met Galaxy Tower aan het Jaarbeursplein in Utrecht.

53. Fokke de Jong
DGA Suitsupply
Fokke de Jong weet de problemen bij Suitsupply (€ 110 mln verlies over 2020 door corona) goed te pareren als projectontwikkelaar. Hij ontwikkelde tegenover de RAI het kantoor Terrace Tower met 17.000 m², en wist dat voor € 180 mln te verkopen aan een Duitse belegger, ondanks het feit dat hoofdhuurder Suitsupply wat minder meters nodig heeft.

54. Michael van de Kuit
DGA Nedstede
Bekende Amsterdamse winkel- en horecabelegger, tevens eigenaar van GelreDome. Won kort geding tegen huurder Vitesse, die vanwege corona de huur niet wilde betalen.

55. Ed Maas
DGA Karel V
Haagse glazenwasser die bij de overname van beursfonds VHS op de voorpagina’s van de kranten terechtkwam en daarna een vastgoedportefeuille opbouwde met het bekendste hotel van Utrecht, Karel V. Was lange tijd een van de beste cliënten van advocaat Oscar Hammerstein, die onlangs zijn toga aan de wilgen moest hangen.

56. Wim Beelen
DGA Beelen
Scoorde afgelopen jaar met de verkoop voor € 307 mln van een Amsterdams distributiecentrum van 220.000 m² aan CTP, waarbij hij hulp kreeg van de nummer 58 op deze lijst, Paul Vermaat. Hij kocht voor € 86 mln een nieuw terrein in Amsterdam, dat hij verder zal ontwikkelen. Dit wordt ongetwijfeld vervolgd in een van de komende edities van PropertyNL.

57. Huib van de Vecht
DGA Brivec
Huib van de Vecht (73) grossierde in kleiner vastgoed totdat hij plotseling een hotel kocht in Dresden. De belegger heeft een portefeuille van 25 locaties in Nederland met in totaal 200.000 m², waarvan 93% is verhuurd. Hij claimt 769 tevreden huurders te hebben.

58. Paul Vermaat
Voormalig DGA Vermaat
Vermaat (46) verkocht op precies het juiste moment zijn cateringbedrijf en kocht in ruil daarvoor woningen in Utrecht en Nieuwegein. Vorig jaar zal hij er ook niet op achteruit gegaan zijn, door zijn hulp aan Wim Beelen bij de verkoop van een complex van € 307 mln aan CTP.

59. Maik Willems
DGA Bastion
Oprichter van Bastion Hotels, die zwaar lijden onder de coronacrisis.

60. Henk van Koeveringe
DGA Zeeland Investments Beheer
Van Koeveringe haalde geld binnen bij de verkoop van het Zeeuwse vakantieresort Roompot, waar hij directeur/grootaandeelhouder was. Sindsdien houdt hij zich bezig met investeringen waarbij hij via crowdfunding Zeeuws erfgoed wil behouden, zoals het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Vlissingen.

61. Anton aan de Stegge
Voormalig DGA ASVB
Anton aan de Stegge geldt als een van de intelligentste bouwondernemers. Hij viel nooit zo op, omdat zijn bouwbedrijf ASVB Anton aan de Stegge Verenigde Bedrijven decentraal opereert. Na een klap in de kredietcrisis is het bedrijf er weer helemaal bovenop met € 33 mln nettowinst.

62. Coen van Oostrom
DGA Edge
Coen van Oostrom ziet zichzelf niet als een belegger, dus verwijzen we naar de PropertyNL Top Projectontwikkelaars. Internationaal is de vlucht naar voren vooral gericht op Berlijn en als gedelegeerd ontwikkelaar voor partijen zoals Unilever en DSM. Edge kondigde in januari een joint venture voor het Verenigd Koninkrijk aan met de vastgoeddivisie van Goldman Sachs Asset Management. Samen ontwikkelen ze een kantoorgebouw in Londen met de naam Edge London Bridge.

63. Niek Sandmann
DGA Raadhuissstraat
Sandmann (75) zou in alle vastgoedbeleggers-ranglijsten moeten voorkomen vanwege zijn hoofdkantoor, Villa Betty aan de Overtoom in Amsterdam, waarschijnlijk het waardevolste huis in Nederland. Zijn portefeuille wordt geschat op 600 gebouwen. In dat geval zou hij elders op deze ranglijst geplaatst moeten worden. Hij verraste vorig jaar door de huuropbrengst van 30 panden aan de monumentale Raadhuisstraat (huuropbrengst € 2,5 mln) te schenken aan een stichting die dat geld moet verdelen onder gezinnen met een laag inkomen.

64. Fred Elzas
Voormalig DGA Didi
Elzas is een winkelspecialist die op het juiste moment de ketens Didi en Steps verkocht aan de Belgen, die eraan onderdoor gingen.

65. Erik en Rob Nijhuis
DGA’s Nijhuis Bouw
Derde generatie bouwers en ontwikkelaars. In de reputatiemonitor van Cobouw stond Nijhuis op de achtste plaats.

66. Pauline Elizen
DGA Elizen
Je vindt ze in de toiletten van menig vastgoedprofessional: handdoeken van Elizen uit Twello. De helaas twee jaar terug overleden illustere Maré Elizen had de bijzondere eigenschap iedereen altijd cadeautjes te willen geven. Om deze eigenschap niet te begrotelijk te maken, stopte hij de hele kofferbak van zijn auto vol met handdoeken, die het vastgoed vervolgens dankbaar gebruikte, miljardair of niet.
Maré stond zo bij ieder op het netvlies, en anders zorgde hij daar bij binnenkomst op de Provada wel voor. Zijn vrouw Pauline wikkelt de bijzondere nalatenschap af.

67. Ernst Berg
DGA Nemaco
Jhr Ernst Berg heeft met zijn zoon Rembert na de Houthavens in Amsterdam in Zwitserland bij Geneve een bijzonder bedrijvenpark ontwikkeld. Berg (74) wil altijd iets extra’s omhanden hebben, variërend van een naar eigen inzichten ontworpen Porsche tot het herstellen van twee kasteeltjes in Groot Londen: de Hampton Court Pavilions. De ene wordt gerenoveerd, de ander moest van de grond af aan opnieuw worden gebouwd volgens historische tekeningen. De ontwikkeling van de gebouwen heeft een familiaire achtergrond. De ‘kastelen’ – vergeleken bij Hampton Court zijn het tuinhuisjes – zijn gesticht in 1700 voor stadhouder Willem III, die naar verluidt een voorvader van de jonkheer in zijn gelederen had.

68. Ewald Dudok
DGA Dudok Real Estate
Ewald Dudok was vorig jaar een van de meest actieve ontwikkelaars in logistiek vastgoed, met een zesde plaats in de PropertyNL Top Projectontwikkelaars. Hoort in de ranglijst dichter bij DHG en Intospace te zitten.

69. Hein Trebbe
DGA Trebbe
Oost-Nederlandse bouwgroep, die inmiddels door zoon Hein (42) wordt geleid. Samenwerking met Leijten.

70. Klaas de Leeuw
Voormalig DGA Van Wijnen
De Fries Klaas de Leeuw sloeg de slag van zijn leven door bouwer Van Wijnen uit Dordrecht over te nemen. Lange tijd was Van Wijnen de meest profijtelijke grote bouwer in Nederland. Hij verkocht Van Wijnen uiteindelijk aan HAL Investments. Die ziet vooral kansen door de voorsprong van Wijnen met seriematige woningbouw.

71. Ton en Maya Meijer
Voormalig DGA MAB
Ton Meijer lachte alleen maar toen Quote belde met het nieuws dat hij werd ingeschat op € 150 mln. De familie Meijer behoort samen met de familie Van Veggel tot de belangrijkste vastgoedfamilies van Europa. In Nederland is Meyer Realty Partners van zoon Bart een van de belangrijkste ontwikkelaars. In Londen is zoon Marcus met Mark een van de grote vastgoedinvesteringsmaatschappijen, maar in Nederland is moeder Maya het meest bekend, met de Meyer Bergman Erfgoed Groep. Zij kocht voor een dubbeltje voor iedere inwoner in Nederland, dus € 1,6 mln, paleis Soestdijk.

72. Eric Slokker
DGA Slokker
Eric Slokker heeft de leiding overgenomen van vader Aalt, een van de grote bouwers van Nederland. Het bedrijf heeft behalve in Nederland ook filialen in Canada en de Verenigde Staten en steunt op drie poten: ontwikkelen, bouwen en beleggen.

73. Hans ter Steege
DGA Ter Steege Bouw Vastgoed
Hans ter Steege is algemeen directeur van de Ter Steege Bouw Vastgoed, onderdeel van Ter Steege Groep. Dit familiebedrijf uit 1911 is uitgegroeid tot een groep van meer dan 30 zelfstandig opererende werkmaatschappijen, onderverdeeld in vier divisies: vastgoed, bouw, handel en industrie.

74. Frank en Stefan van de Ven
DGA’s Van de Ven
Een van de meest enthousiaste deelnemers aan onze lijsten is bouwbedrijf Van de Ven, de afgelopen jaren volop in het nieuws met de ontwikkeling van distributieruimten voor onder meer Jumbo en Bol.com. Een bijzonder project van Stefan is de herontwikkeling van mengvoederfabriek CHV in Veghel.

75. Henk Ziengs
Voormalig DGA Zire – Ziengs en Scapino
Ziengs veroverde vanuit Drenthe de schoenenmarkt met topkwaliteit (Ziengs) en een paar kwaliteitsklassen minder, maar wel met meer omzet, de schoenenketen Scapino. De familie combineert de schoenenhandel met beleggingen in winkelpanden. Vorig jaar maakte Henk Ziengs plaats voor extern directeur Roy van Keulen.

76. Meine Breemhaar
DGA Pitteloo Capital, KMM Groep, Mac3park, landgoed Bolivia
Ontwikkelaar/bouwer van 30 kantoren en bedrijfsruimten in Flevoland met 160.000 m² in verhuur. Ook actief met start-ups en een resort op Bonaire.

77. Jan Kuin
DGA Kuin Bouw
Westfries Kuin leidt samen met zijn zoon het gelijknamige bouwconcern uit Noord-Holland, goed voor 800 woningen, waarvan 200 eigen ontwikkeling. Kuin heeft een beleggingsportefeuille met 250 huurwoningen. Hij mikt erop dat zijn dochter dit bezit de komende jaren weet te verdubbelen, zodat hij van zijn pensioen kan genieten.

78. Luigi Prins
DGA Cobraspen
Ontwikkelaar sinds 1984 met het mooiste hoofdkantoor in Nederland, landhuis Elswout in Overveen. Toont zich een overlever, met een voorliefde voor herontwikkeling van historisch erfgoed in de regio’s Amsterdam en Haarlem.

79. Ton van de Klok
DGA Klok Groep
Ton (56) heeft zijn broer Fons uitgekocht en werkt als ceo voor de bouwgroep die dateert uit 1922 en gevestigd is in Nijmegen. Het laatst bekende jaarcijfer laat een omzet zien van € 250 mln met € 21 mln winst. Ton meldde in PropertyNL over een oorlogskas van bijna € 70 mln te beschikken.

80. Ronald en Henk van Teeffelen
DGA Lebo Vastgoed
Zoons Ronald en Henk hebben de Amsterdamse bouw- en vastgoedonderneming Lebo Vastgoed van H.J. van Teeffelen sr. voortgezet. Lebo beschikt over vijf wooncomplexen met meer dan 300 woningen voor de verhuur. Het aandachtsgebied is Nieuw-West, waar Lebo twee woonblokken ontwikkelt.

81. Harry van Zandwijk
Voormalig DGA Jan Snel
Jan Snel heeft als modulair bouwer een enorme groei doorgemaakt. In 1993 heeft Jan Snel het bedrijf overgedaan aan zijn dochter Jacqueline en zijn schoonzoon Harry van Zandwijk (61). Harry heeft vervolgens Parcom binnengehaald en internationaal de vleugels uitgeslagen. Eind 2020 verkocht hij Jan Snel voor 80% aan het Japanse Daiwa. Hij bezit zelf samen met de familie Snel nog 20%. Quote schatte de waarde op basis van de nettowinst uit 2019 van € 14 mln op € 129 mln.

82. Peter Poot
DGA Chipshol
In 2020 kwam een einde aan de jarenlang slepende strijd tussen gebiedsontwikkelaar Chipshol en Schiphol doordat de gebiedsontwikkelaar de grondpositie ‘Airport City’ van 850.000 m² verkocht aan de luchthaven. Een goede reconstructie is eigenlijk nooit gemaakt.

83. Rob Nederlof
DGA Maasstede Vastgoed Ontwikkeling
De bekende Haagse ontwikkelaar Maasstede heeft zich vorig jaar gestort op logistieke nieuwbouw in Bleiswijk.

84/85. Jan Kroese en Patrick Paternotte
Voormalig DGA’s KroesePaternotte
Jan Kroese en Patrick Paternotte hebben na een gedegen opleiding bij DTZ Zadelhoff het makelen van winkels naar een hoger plan getrokken. KroesePaternotte is de landelijke tegenspeler van de internationale vastgoedadviseurs.

86. Wilgo van de Mheen
DGA bouwbedrijf Van de Mheen
Bouwondernemer die woningen ontwikkelt in Barneveld en omgeving. Verkocht vorig jaar een pakket woningen in Barneveld aan Syntrus Achmea.

87. Baltus de Ruijter
DGA Merwestreek Projecten
Merwestreek realiseerde villaparken in Vlijmen en Gorinchem.

88. Max Vorst
DGA Prowinko
Prowinko scoorde dit jaar samen met De Jong Groep door Christian Dior binnen te halen voor hun pand Dam 2, waar ABN Amro gevestigd was.

89. Winno Pleijsier
Partner
Winno Pleijsier is derde generatie ondernemer binnen de familie Pleijsier en medeaandeelhouder van de projectontwikkelingsbedrijven Borghese Real Estate, Borghese Logistics, COD, Gaudium Real Estate (samen nummer 1 in de PropertyNL Top Projectontwikkelaars), Stoneflow en het familiebedrijf Pleijsier Bouw.

90. Adriaan Molenschot
DGA HVBM
Adriaan Molenschot is een ontwikkelaar uit Tilburg die scoort met logistiek, mede dankzij een samenwerking met Berghege Heerkens.

91. Duncan Stutterheim
Voormalig DGA Id&T
Stutterheim is een aanstekelijke ondernemer, die zijn feestonderneming inruilde voor vastgoed. Hij is eigenaar van de Westergasfabriek geworden, maar heeft daar sinds corona financieel minder plezier van.

92. Erik van Dijk
DGA VDG Real Estate
Familiebedrijf uit Gemert dat investeert in logistiek. Vorig jaar werd een centrum van 100.000 m² opgeleverd voor DSV. VDG heeft een aparte beleggingsportefeuille van ruim 100 objecten met in totaal 80.000 m² vloeroppervlak.

93. René aan de Stegge
Voormalig DGA Giesbers Groep
Giesberg is in 1928 gesticht, maar in 1997 overgenomen door René aan de Stegge. In 2019 heeft hij de Giesbers Groep verkocht aan de bouwfamilie Trebbe. Trebbe heeft Giesbers Ontwikkelen en Bouwen uit Wijchen, Giesbers Rotterdam en Kalliste Woningbouwontwikkeling onder eigen vlag laten varen.

94. Jos van de Mortel
DGA Metroprop
Bekend uit de V&D-crisis als eigenaar van V&D-warenhuizen, maar bezit ook panden in Amsterdam en Limburg.

95. Maarten Langeveld
DGA Investore
Langeveld heeft Investore in 1993 opgezet samen met Michiel Witteveen, die nu zijn handen vol heeft aan Blokker. Investore is vooral bekend van winkelbeleggingen, maar heeft ook een woningportefeuille in Amsterdam, Utrecht en Bergen en is eigenaar van Holland Casino Utrecht.

96. Alfred Bolks
DGA Van Wonen
Bolks heeft een woningontwikkelaar uit de grond van AM weten te stampen. Een voorbeeld van ondernemerschap om in moeilijke tijden een projectontwikkelaar van ‘een probleem af te helpen’ door wat ontwikkelingen in ‘achterblijvende’ gebieden over te nemen. Inmiddels ziet iedereen dat het geen lelijk eendje maar een zwaan is geworden.

97. Frank Pieper/Menno Schapendonk
DGA’s Sustay
Snel stijgende ontwikkelaar met verrassende concepten. Hielp op de Provada met het opzetten van de Middenhuur Trofee, die het bedrijf zelf daardoor niet kon winnen.

98. Gerrit Verwelius
DGA Verwelius Holding
Bouwconcern, bekend van grote projecten in het Amsterdamse, maar de holding is gevestigd in Huizen. Gerrit moest drie jaar terug plotseling de familiebelangen behartigen, toen pater familias Bert neerstortte met zijn eigen vliegtuig. Verwelius is onder meer ontwikkelaar van het Hessingterrein in De Bilt met 130 woningen, dat keer op keer vertraging oploopt.

99. Stefan van Dijk
DGA Bemog
Niet een van de bekendste, maar wel een van de meest ervaren ontwikkelaars/beleggers van Nederland. Gevestigd in Zwolle, met een trackrecord van meer dan 50 jaar. Door voldoende eigen vermogen kan Bemog steeds zelf op risico gebouwen realiseren.

100. Won Yip
DGA Yip Holding
Horecaondernemer met gevoel voor vastgoed, bekend van Dragon’s Dens. Volgens social media een van de rijkste mensen van Nederland, maar dat geldt niet op vastgoedgebied. Hij bezit wel horecapanden in Amsterdam, zoals EuroPub, Simply Fish, Café Zwart en Yip Fellows, maar daarmee kom je niet hoog op deze beleggingslijst. Won maakte wel een klapper met vier appartementen op de Amsterdamse Pontsteiger. Het was even het duurste penthouse van Nederland.