'Woningen met een groen label doen het beter op de woningmarkt'

Woningen met een groen label doen het in de huidige woningmarkt beter dan woningen met een slechter label. Dat blijkt uit een analyse van NVM-dochter Brainbay.

Niet alleen hebben woningen met een beter energielabel een hogere woningwaarde. Uit de analyse blijkt ook dat de verkoopaantallen van groene woningen minder hard teruglopen, de prijzen minder hard dalen en de woningen sneller verkopen. Daarbij wordt vaker en meer boven de vraagprijs betaald.

Zo becijfert Brainbay dat waar in het C- tot en met F-segment het afgelopen kwartaal sprake was van een prijsdaling van 5 tot 8%, bij A- en B-woningen de daling beperkt blijft tot 3 a 4%. Minder duurzame woningen kunnen op minder interesse van potentiële kopers rekenen. Dat ziet de NVM ook terug in de verkooptijden: de gemiddelde verkoop van een A- tot en met een C-woning bedraagt 25 dagen. Voor D- en E-woningen gaat het om 27 dagen en voor een F- of G-woning al om 28 of 30 dagen

“De uitkomsten van onze analyse zijn duidelijk. Duurzaamheid wordt een onderscheidende factor op de woningmarkt. De sterk gestegen energieprijs heeft dat aangewakkerd. Dat zien we terug in de waarde van woningen op de lange termijn, als ook op de korte termijn in de verkoopbaarheid”, aldus Fonger Ypma, CEO Brainbay.

img
Redacteur
Profiel