Na de zomervakantie zijn werknemers 20% minder thuis aan het werk dan gemiddeld, zo concludeert mobiliteitsaanbieder Shuttel na een analyse van het reisgedrag van werknemers voor, tijdens en na de zomervakanties van 2023 en 2024.
Werknemers zijn na de zomervakantie één dag extra op kantoor te vinden. De dinsdagen en donderdagen zijn de populaire kantoordagen. “Niet alleen het bijpraten speelt een rol bij de verhoogde aanwezigheid op kantoor, maar ook het werk zelf”, meent Bart Horstman toe. “Tijdens de zomer worden projecten en beslissingen uitgesteld, omdat werknemers elkaar afwisselen met vakanties. Zodra iedereen terug is, kan het werk weer in het gebruikelijke tempo worden opgepakt. Veel werknemers vinden het makkelijker om dit face-to-face te doen.”
Zomerse outfit
Ook laat de data zien dat werknemers vlak voor de zomervakantie - tussen half juni en half juli – 15% vaker thuis werkten. Horstman: “Thuiswerken helpt hen het vakantiegevoel in te luiden, bijvoorbeeld door in de tuin of op het balkon te werken en een zomerse outfit te dragen.”
Verder verwacht hij dat het aantal werkritten in het openbaar vervoer toeneemt na de zomervakantie, maar in oktober weer afneemt. Shuttel zag dit vorig jaar ook gebeuren. “Na de zomervakantie zijn werknemers vaak gemotiveerd om nieuwe, gezondere of duurzamere gewoonten aan te nemen, zoals meer fietsen of meer gebruik van het openbaar vervoer. Deze motivatie neemt af zodra de dagelijkse routine weer intreedt.”
Shuttel heeft mobiliteitsdata van 30.000 werknemers in Nederland geanalyseerd. Deze steekproef is gekozen uit de 250.000 werknemers die het bedrijf bedient