‘Verdichten en inbreiden kost minder dan bouwen in weiland’

Het verdichten van de bestaande stad met meer woningen in combinatie met het vernieuwen van het mobiliteitssysteem met bijvoorbeeld fietstunnels en -paden die wijken ontsluiten, is – ook financieel gezien – voordeliger dan bouwen buiten de stad.

Dat blijkt uit een omvangrijk onderzoek dat KAW, Ecorys en Goudappel uitvoerden in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur & Waterschap. Hiermee wordt nu ook financieel onderbouwd dat stadsinbreiden en -verdichten minder geld kost dan bouwen in het weiland. Hiermee wordt het vaak gebruikte argument dat inbreiding duurder zou zijn dus onderuitgehaald. 

In het onderzoek functioneert stadsinbreiding in combinatie met duurzame mobiliteit als motor voor duurzame, klimaatadaptieve en sociale vernieuwing, maar bijvoorbeeld ook stadsvergroening, het bevorderen van de gezondheid van de bewoners, veiligheid en het op peil houden van stadsvoorzieningen en levendigheid. In casussen gaan de onderzoekers uitgebreid in op resultaten in Rotterdam en Zwolle. 

Als je toch aan de slag gaat, aldus de onderzoekers, kan je het beter goed doen en alle problemen tackelen waarvoor we ons gesteld zien, zoals CO2-uitstoot en luchtvervuiling. De gevolgen daarvan zijn ook meegenomen in de rekensom die gemaakt werd. De uitkomsten van het onderzoek zijn in overeenstemming met eerder onderzoeken van KAW, te weten een onderzoek naar mogelijkheden voor woningcorporaties en een algemener vervolg daarop over hetzelfde onderwerp.