‘Onderbewoning’ in Nederland biedt ruimte voor bestrijden woningnood

Nederland staat in de top van Europese landen die in woningen extra slaapkamers hebben, samen met Malta, Cyprus en Ierland.

Dat blijkt uit onderzoek van het Europese statistische bureau Eurostat. 61,1% van de bewoners in Nederland woont in een ‘onderbewoond’ huis, wat wil zeggen dat er extra slaapkamers over zijn. In Malta is dat 72,3%. Op de lange lijst van EU-landen staan Griekenland, Letland en Roemenië onderaan. In laatstgenoemd land heeft maar 7,3% van de mensen nog een slaapkamer over.

De NOS koppelde aan dit onderzoek de vraag aan woningbouwcorporaties hoeveel woningen in hun bezit onderbewoond zijn. Zo blijkt dat in 51% van alle sociale huurwoningen – 2,1 mln in totaal – maar één persoon woont.

Vier slaapkamers

Niet alle sociale huurwoningen zijn bijzonder ruim, maar er zijn genoeg woningen met drie of vier slaapkamers en dat biedt mogelijkheden. De corporaties hebben dergelijke cijfers meestal niet paraat, maar Parteon in Zaandam zei tegen de NOS: ‘Van de huizen waarvan het bekend is, zie je dat 73 procent van de eenpersoonshuishoudens in een woning zit met twee of meer slaapkamers en 40 procent in een woning met drie of meer slaapkamers.’

Sommige corporaties zijn ook al actief aan het kijken of ze twee woningzoekenden in een vrijgekomen huis kunnen onderbrengen. De Nijmeegse woningcorporatie Talis wil de komende jaren 2000 van zijn 16.000 woningen op deze manier verhuren, vertelde de corporatie aan de NOS.

Ieder een eigen badkamer

Talis verbouwt hiertoe vrijkomende woningen met drie slaapkamers tot woningen die twee badkamers krijgen. Woonkamer en keuken worden gedeeld. De woningen worden verloot onder geïnteresseerden en de winnaar mag de tweede bewoner er zelf bij zoeken. Ze mogen geen partners zijn en moeten beiden ingeschreven staan.

Andere corporaties die bezig zijn met dergelijke projecten zijn naast Talis, Parteon, Zayaz in Den Bosch en Salland Wonen in Raalte.