'Kantorenmarkt verandert in korte tijd van een verhuurdersmarkt in een huurdersmarkt'

De kantorenmarkt verandert in korte tijd van een verhuurdersmarkt in een huurdersmarkt.

 

Zo concluderen Savills makelaars uit twintig verschillende steden in Europa en Azië in een update van de trends op de kantorenmarkt. Dit betekent dat gebruikers die snel beslissingen kunnen nemen de mogelijkheid hebben om gunstige voorwaarden uit te onderhandelen.

De uitbraak van het coronavirus leidt ertoe, dat bedrijven hun huisvestingskosten proberen te reduceren. Sommige gebruikers zetten op korte termijn in op huurverlengingen om kosten en onrust van een (toekomstige) verhuizing te voorkomen. Anderen proberen het gehuurde gedeeltelijk onder te verhuren of terug te geven.

Op de langere termijn liggen er volgens Savills structurele kansen voor gebruikers, aangezien bedrijven zeer waarschijnlijk hun manier van werken herzien. Kantoorgebruikers proberen op dit moment noodgedwongen het thuiswerken uit. Dat kan leiden tot een blijvende toename van thuiswerken. Bedrijven krijgen hierdoor wellicht de mogelijkheid om hun ruimte te verkleinen en opnieuw in te richten met meer flexibele werkplekken.

“Het is onvermijdelijk dat de uitbraak van het coronavirus een significante impact zal hebben op alle commerciële huurovereenkomsten, inclusief aanhuur, verhuur, huurherzieningen, verlengingen en herstructurering. We hebben al gezien dat huurders uitstel van betaling en concessies van verhuurders hebben gevraagd, met name in de horeca, retail en de vrijetijdssector. En dit is iets dat waarschijnlijk zal aanhouden, aangezien over de hele wereld de impact van Covid-19 te zien is”, aldus  Erik Beekman, Head of Tenant Representation bij Savills in Nederland.

Uit wereldwijd sentimentonderzoek is gebleken dat in 86% van de landen gunstige huurvoorwaarden voor winkelhuurders worden getroffen. Ongeveer de helft van de landen meldt ook gunstige huurvoorwaarden voor kantoorhuurders.

 

img
Redacteur
Profiel