'Huurders van logistieke ruimte willen op grote schaal uitbreiden'

Veertig procent van de huurders van logistieke ruimte in Nederland wil de komende drie jaar uitbreiden, zo blijkt uit de tweede editie van de European Real Estate Logistics-enquête.

 

Vorig jaar dacht nog maar 13% van de Nederlandse gebruikers aan uitbreiding de komende jaren. Veel huurders denken aan XL-distributiecentra of middelgrote distributiecentra (>10.000 m²). “De uitkomsten van onze tweede European Real Estate Logistics-enquête onderstrepen dat de structurele langetermijnfactoren die aan de basis liggen van de sector, van kracht blijven, waarbij huurders nieuwe ruimte blijven zoeken in de belangrijkste Europese logistieke hubs, aangevoerd door Frankrijk en Duitsland. Ook Nederland blijft een logistieke ‘core’ locatie”, aldus Nick Preston, fondsbeheerder bij Tritax EuroBox.

Samen met Savills werden 450 reacties van investeerders, ontwikkelaars, landeigenaren, vermogensbeheerders, consultants en makelaars in de gehele pan-Europese markt verwerkt. Geïntegreerde duurzaamheidskenmerken en energiebestendigheid werden genoemd als belangrijkste prioriteiten voor huurders. Ook ESG hoger op de agenda te staan. Automatisering en robotica-toepassingen zijn eveneens van toenemend belang voor de toekomstplannen.

In de eerste zes maanden van 2022 werd voor bijna €30 mrd geïnvesteerd in de logistieke sector in Europa, 9% meer dan een jaar eerder en 59% meer dan het gemiddelde over de eerste zesmaands perioden van de afgelopen vijf jaar. Volgens de onderzoekers is 40% van de Europese beleggers van plan om het komende jaar meer kapitaal toe te wijzen aan logistiek.

img
Redacteur
Profiel