De lichte afkoeling op de woningmarkt door dalende huizenprijzen eind 2022, heeft geen effect op de woningdruk in veel Nederlandse gemeenten. Dit laat de Hittekaart Woningmarkt 2023 zien, die BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling dinsdag publiceerde.
Over heel 2022 gezien steeg de gemiddelde koopsom met 11% tot bijna 429 duizend euro, zo bleek uit dit jaarlijks terugkerende onderzoek. Het woningtekort is landelijk gegroeid tot bijna 4%, ondanks de dalende transacties van bestaande koopwoningen met 15%. De relatieve woningdruk neemt toe in de provincie Noord-Holland met de Zaanstreek als in het oog springende regio. Ook kennen de provincies Overijssel en Flevoland een toename in druk met de gemeenten Zwolle en Lelystad als opvallende stijgers in de top 40 meest verhitte gemeenten. Door een daling in het aantal transacties daalde de relatieve druk in de regio Zuidoost Brabant.
'De daling in prijzen door de gestegen hypotheekrente en inflatie brengt voorlopig nog niet de nodige lucht op de woningmarkt, licht Harm Janssen, algemeen directeur BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling toe. ‘Het woningtekort neemt namelijk nog steeds toe in Nederland. De verwachting is dat door het gebrek aan bouwlocaties het steeds lastiger wordt om betaalbare woningen te bouwen en daarmee komt de bereikbaarheid van een eigen huis voor veel mensen in Nederland nog niet in zicht. Meer betaalbare woningen bouwen wordt pas mogelijk, als we op grotere schaal kunnen bouwen. Door op een grotere schaal leefomgevingen te ontwikkelen, maken we niet alleen betaalbaar wonen voor meer mensen mogelijk, maar zorgen we er ook voor dat de natuurlijke omgeving rondom deze woningen wordt verbeterd. Dat zijn twee vliegen in één klap.'
Dit jaar zien we op de Hittekaart interessante ‘stijgers' in de lijst van de 40 meest verhitte gemeenten. De sterkste stijgers zijn Nieuwegein, Lelystad, Landsmeer en Zwolle. Deze gemeenten hebben een relatief ‘hetere' woningmarkt dan vorig jaar. De opmerkelijkste afvallers uit de top 40 zijn Nijmegen en Groningen.
Het effect van de inflatie en de gestegen hypotheekrente werd na de zomer zichtbaar in de gemiddelde transactieprijs per gemeente. In de eerste twee kwartalen is in de meeste gemeenten nog een prijsgroei te zien. In het derde kwartaal wordt een kantelpunt in de prijsontwikkeling zichtbaar en in het vierde kwartaal van 2022 was in één op de drie gemeenten (33%) de gemiddelde koopsom lager dan een jaar ervoor, terwijl in het eerste kwartaal van 2022 dit nog maar bij één op de twintig gemeenten het geval was.