Citypads transformeert Europoint III in Rotterdam

Transformatiespecialist City Pads koopt Europoint III te Rotterdam van haar Duitse eigenaar. De middelste van de drie bekende Marconitorens (100 meter hoog, 36.000 m²) wordt getransformeerd tot 420 huurwoningen.

Het project is gedoopt tot The James Rotterdam: 420 huurwoningen in het midden segment onder het nieuwe full serviced living concept dat City Pads heeft ontwikkeld. The James combineert het comfort van wonen met de service van een hotel en wordt ook uitgerold naar reeds aangekochte gebouwen in Amsterdam en Eindhoven.
Europoint III bood vroeger onderdak aan de gemeente Rotterdam, maar kwam leeg te staan toen ze verhuisde naar De Rotterdam op de Wilhelminapier.

In het gebouw is een conciërge, “The James”, aanwezig voor allerlei convenience diensten. Hij is het eerste aanspreekpunt bij vragen of verzoeken. In het gebouw wordt de bewoner een keur aan faciliteiten geboden (onder andere diverse social areas, gym, sauna en laundrette). Social media worden ingezet om bewoners te wijzen op convenience diensten en om ze op de hoogte te stellen van evenementen in de stad, de beste restaurants en de leukste hotspots. James koppelt bewoners desgewenst aan een financieel adviseur en kan helpen bij aanvragen van subsidies en toeslagen, gemeentelijke inschrijving en het openen van een bankrekening. Verder kunnen bewoners kiezen voor het laten schoonmaken van hun woning (op vast interval of op afroep) en kan James bewoners helpen bij het reserveren van restaurants of het bemachtigen van concert- en theaterkaartjes.  James is vergelijkbaar met een butlerservice of met de conciërge van een hotel.

Het concept wordt alleen toegepast in complexen van circa 400 woningen in verband met de gewenste en noodzakelijke schaalgrootte in relatie tot de betaalbaarheid. Ambitie is om binnen drie jaar 2000 woningen onder dit concept te realiseren in de vijf grote steden. City Pads zoekt hiertoe nog gebouwen in Utrecht en Den Haag.

Europoint III is de middelste van de drie hoogste torens van het Europointcomplex, dat zich bevindt in het havengebied Merwe-Vierhavens (M4H), dat samen met het RDM Rotterdam het Rotterdam Innovation District (RID) vormt, ook wel de grootste innovatiewerkplaats van Europa genoemd. In dit stadshavengebied realiseren marktpartijen, het Havenbedrijf Rotterdam en de gemeente Rotterdam de komende jaren bijzondere, innovatieve woon- en werkgebieden, waarbij de economische structuur van stad en haven verder wordt versterkt.

De transformatie van het gebouw start naar verwachting medio 2017 en wordt in 2018 afgerond. De bouw wordt uitgevoerd door aannemer Kondor Wessels (onderdeel van VolkerWessels). Alle kozijnen worden voorzien van verticaal elektrisch te openen delen zoals bij eerdere projecten van City Pads ook toegepast (587 woningen in De Admiraliteit te Rotterdam en 616 woningen in Lighting te Eindhoven). De bestaande travertin natuurstenen gevel blijft behouden. Intern zullen de woningen voldoen aan nieuwbouwkwaliteit en het gebouw wordt door gebruik van nieuwe installaties, windturbines en PV-panelen energieneutraal.

City Pads is onderdeel van de Foolen & Reijs Vastgoedgroep uit Eindhoven. Het bedrijf is met bijna 400.000 m² aan transformaties in de laatste vijf jaar -goed voor bijna 6000 woningen- dé transformatiespecialist van Nederland. Het bedrijf opereert als zelfstandig risicodragend projectontwikkelaar en is ontstaan uit jarenlange ervaring op het gebied van nieuwbouw, (studenten)huisvesting en transformaties van bestaande gebouwen naar nieuwe functies.