Kroon op werk van Ton Meijer

Dit is de maand van grote deals, zoals de verkoop van Logicor (€ 12,3 mrd, zie ook pagina 16 in dit nummer) en Q Park (€ 2,9 mrd), maar bij wijze van uitzondering melden we ook een deal van dubbeltje per inwoner van Nederland. Dat bedrag (€ 1,7 mln) betaalde Ton Meijer om Paleis Soestdijk te verwerven.

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 6, 23 juni 2017

De 77-jarige Meijer is bij het grote publiek een onbekende, terwijl geen ontwikkelaar zo groots en meeslepend internationaal actief geweest als hij. Miljarden aan vastgoed realiseerde hij, met gebiedsontwikkelingen zoals Forum des Hallen in Parijs, Palais Quartier in Frankfurt, Resident Den Haag, ODE Amsterdam of de winkelharten van Nice, Amstelveen en Zoetermeer. Toch vallen ze nu publicitair in het niet bij Soestdijk.

Meijer won deze maand de door minister Plasterk uitgeschreven competitie van plan Eden (met onder meer Royal Haskoning DHV) en het Nationaal Ensemble Soestdijk (met onder meer VolkerWessels).

Zijn weg naar de kroon was geplaveid met financiële obstakels – van een faillissement door het mislukken van Babylon in de jaren tachtig, een redding door ING met de Heuvelgalerie in Eindhoven en een derde redding in 2004 door Bouwfonds, omdat Frankfurt een maat te groot was. Het kenmerkte Meijer: zijn projecten (en zijn perfectie) waren vaak groter dan zijn financiële polsstok.

Zoon Marc verzuchtte eens dat hij anders dan zijn vader ook wat wilde verdienen. Bij Goldman Sachs legde Marc het fundament dat hij in Londen met private equity firm Meyer Bergman met succes uitbouwde. Zoon Bart is nu actief in Nederland met Blight en Meijer Realty Partners (MRP), een ontwikkelaar die dankzij overname van ASR Vastgoedontwikkeling weer een hoofdrol speelt.

Ton Meijer en zijn vrouw, de kunsthistorica Maya Bergmans, hebben besloten dat zij de kroon van Soestdijk in ontvangst mag nemen. Zij trad op in de media bij onder meer bij Eva Jinek. Maya is bekend als directeur/ontwikkelaar van de Westergasfabriek in Amsterdam én is een vriendin van prinses Beatrix. Dat eerste heeft wel en dat laatste heeft niet geholpen bij de uiteindelijke victorie boven de twee andere projecten. Op grond van kwaliteit en haalbaarheid van het plan met investeringskosten van naar schatting circa € 30 mln, gingen drie partijen naar de finale. Voor het net-beursgenoteerde VolkerWessels was het afvallen van Soestdijk een 'blessing in disguise'. Beleggers zitten niet te wachten op zulke risico's en looptijden van 15 jaar. Eden had er echter maar al te graag een educatieve publiekstransactie van gemaakt. Eden bood echter te weinig, waardoor Meijer met zijn fancy bod van € 1,7 mln toch de kroon op zijn werk kan zetten.