Funda Index mei: verkoopintentie stijgt

De verkoopintentie voor woningen laat in mei een opvallende stijging zien en komt daarmee voor het eerst in maanden een stuk dichter in de buurt van de hoge koopintentie.

Dit blijkt uit de Funda Index in mei. De hogere verkoopintentie betekent echter nog niet dat de markt meer in evenwicht komt doordat er meer aanbod komt: eerdere pieken in de verkoopintentie hebben ook niet geleid tot een trendbreuk. Quintin Schevernels, ceo Funda: ‘We zien geen directe verklaring voor deze stijging en afgaande op hoe het verkoopvertrouwen zich de afgelopen maanden heeft ontwikkeld, is het nog te vroeg om een kantelpunt te verwachten. Eerder heeft een dergelijke stijging namelijk niet doorgezet en bleef de verkoopintentie gemiddeld genomen heel laag. Het is dus spannend wat we volgende maand gaan zien.’

De Funda Index van mei zet op veel vlakken de ontwikkelingen voort van voorgaande maanden. Zo blijft het verkoopvertrouwen stabiel hoog en daalt het koopvertrouwen verder. De hoge huizenprijzen zijn voor de meeste consumenten nog steeds de belangrijkste reden dat zij de markt ongunstig vinden voor koop en gunstig voor verkoop. Toch zijn er nog steeds veel consumenten op zoek naar een woning, terwijl het aanbod ondertussen afneemt. Funda ziet de concurrentie per beschikbare woning dan ook verder toenemen op het platform.