Bedrijven zetten schouders onder World Food Center

Negen bedrijven en kennisinstellingen starten met de ontwikkeling van het World Food Center in Ede, samen met WFC-Development en de gemeente Ede.

Deze kopgroep gaat gezamenlijk het concept verder ontwikkelen. Het WFC start al op korte termijn met activiteiten in de Mauritskazerne in Ede. De negen bedrijven werken er tegelijkertijd aan dat het WFC zich van hieruit ontwikkelt tot het iconische centrum dat de onderdelen Experience, Lab en Innovatiecentrum omvat.

De kopgroep bestaat uit Albert Heijn, Albron, DSM, FrieslandCampina, Keygene, Priva, Rabobank, Scelta Mushrooms en Wageningen Universiteit. Het is belangrijk dat het WFC er komt, vindt bijvoorbeeld FrieslandCampina. Het bedrijf draagt graag zijn steentje bij, samen met andere bedrijven en initiatiefnemers, om het nu van de grond te tillen.

Ook de overige twaalf bedrijven en kennisinstellingen die nu al deelnemen aan de ontwerpfase worden betrokken bij de plannen. De ambitie is dat de groep deelnemende bedrijven fors gaat groeien.

De start-up van het WFC krijgt gestalte in de Mauritskazerne in Ede en omvat een experience gedeelte, waar bezoekers kunnen proeven, ruiken, kijken en voelen hoe eten gemaakt wordt. Ook komt er een participatorium waar de dialoog over voedsel wordt gevoerd. Dit wordt een conferentieruimte met high tech faciliteiten en kookstudio's. De visualisaties laten ook zien hoe deze eerste activiteiten in de loop van de komende jaren uit zullen gro eien tot het hart van het iconische WFC. Nieuwe, iconische gebouwen versterken de uitstraling van de monumentale kazernes.

Ook stedenbouwkundig zitten WFCD en de gemeente Ede niet stil: er zijn plannen in de maak om de WFC locatie te ontwikkelen tot (internationale) Campuslocatie voor experience, educatie, workspaces, start-ups, (studenten)huisvesting en een hotel, complementair aan de Wageningen Campus. Al deze functies hebben een directe relatie met het World Food Center en versterken elkaar onderling.

Daarom hebben vijf universiteiten (Groningen, Maastricht, Nijmegen, Utrecht en Wageningen) samen met het bedrijfsleven en overheid het initiatief genomen om een onderzoeksprogramma op te zetten. Het programma heeft als doel binnen een innovatieve onderzoekomgeving fundamenteel onderzoek te realiseren met, onder en voor bezoekers van het WFC. De mening en het gedrag van de bezoekers kunnen onderzocht worden, gebruik makend van de nieuwste technologieën. De betrokken partijen zijn momenteel in de inventarisatiefase en nodigen geïnteresseerde bedrijven uit om samen de mogelijkheden van dit onderzoeksprogramma te inventariseren.