Propertize gaat officieel in de verkoop

Nu de marktomstandigheden gunstig zijn, zet het Rijk vastgoedfinancier Propertize in zijn geheel in de verkoop [i]Door Ronald de Blauw Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 10, 23 oktober 2015[/i]

Nu de marktomstandigheden gunstig zijn, zet het Rijk vastgoedfinancier Propertize in zijn geheel in de verkoop

Door Ronald de Blauw
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 10, 23 oktober 2015


Propertize gaat in de verkoop. Minister Dijsselbloem van Financiën heeft NLFI, de stichting administratiekantoor beheer financiële instellingen, opdracht gegeven om ‘een open en competitief proces te starten om de onderneming onderhands te verkopen’.
Eind augustus lekte al uit dat de Nederlandse staat de verkoopoptie liet onderzoeken. Daarvoor zou de Amerikaanse zakenbank Lazard zijn ingeschakeld. Ook in een recent interview in het FD zinspeelt ceo Hans Copier op verkoop ineens in plaats van langzame liquidatie. Hij verwacht niet het licht uit te doen bij Propertize. ‘Er komt een moment om het stokje over te dragen. Carrières duren drie tot zeven jaar, dus ik kan nog twee klussen doen. En het ceo-zijn bevalt me.’
Verkoop in zijn geheel is mogelijk omdat de marktomstandigheden zijn verbeterd en Propertize klaar is voor verkoop, aldus de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Het streven is om de verkoop begin 2016 af te ronden. Volgens de minister is dit haalbaar, omdat verschillende partijen hebben gemeld Propertize in zijn totaliteit te willen overnemen.
Hoewel de minister in zijn brief geen uitspraak doet over de verwachte opbrengst van de verkoop, zegt NLFI in zijn advies dat de kapitaaluitgaven van de staat minimaal kunnen worden terugverdiend bij verkoop.

Twee hoofdargumenten
Dijsselbloem noemt in zijn brief twee hoofdargumenten om nu tot verkoop van Propertize in zijn geheel over te gaan. Allereerst is er op dit moment interesse van partijen om te beleggen in portefeuilles van leningen met (Nederlands) onroerend goed als onderpand. De vastgoedmarkt in Nederland kent dan ook een sterke stijging van het transactievolume in kantoren, woningen, winkels en logistieke panden. Dat heeft ertoe geleid dat verschillende partijen volgens de brief van de minister hebben aangegeven geïnteresseerd te zijn in Propertize in zijn geheel en, afhankelijk van de strategische intenties, Propertize mogelijk als platform te zien voor het beheer van andere (vergelijkbare) leningenportefeuilles van de koper.
De tweede hoofdreden is dat de financier er beter voor staat dan in 2013 en als organisatie gereed is voor verkoop. Propertize heeft zich sinds de afsplitsing van SNS Reaal als zelfstandige organisatie verder ontwikkeld op het gebied van it, personeel en risicomanagement. Het nettoverlies over 2014 kwam uit op € 49 mln, een forse verbetering van € 774 mln vergeleken met het nettoverlies van € 823 mln in 2013. De leningenportefeuille staat op dit moment voor € 4,3 mrd in de boeken.
De verbeterde marktontwikkelingen brengen op langere termijn ook risico’s met zich mee voor de organisatie, stelt NLFI. Propertize mag geen nieuwe kredieten verstrekken, waardoor klanten op zoek gaan naar partijen waar zij ook in de toekomst terecht kunnen. Vanwege de lage rente merkt Propertize dat klanten hun leningen eerder herfinancieren bij andere partijen. Daardoor verdwijnen kredieten van een hogere kwaliteit en minder risico sneller uit de portefeuille. De portefeuille in zijn geheel wordt door deze ontwikkeling van lagere kwaliteit. NLFI geeft verder aan dat met het slinken van de portefeuille de operationele risico’s toenemen, zoals de kans om ervaren medewerkers met kennis van de portefeuille vast te houden.
Minister Dijsselbloem stelt twee voorwaarden aan de verkoop. Ten eerste is dat de prijs. De verkoop gaat niet door als de opbrengst niet aan de verwachting voldoet.
De tweede voorwaarde is dat het risico op de door de staat afgegeven garantie op de financiering van Propertize afneemt of gelijk blijft aan het huidige risico voor de staat.
De financiering met staatsgarantie had begin 2015 een omvang van € 3,6 mrd en heeft momenteel een omvang van € 2,6 mrd. Doordat de financiering reeds is aangetrokken blijft de staatsgarantie in stand nadat Propertize is verkocht. De garantie vervalt pas nadat het laatste deel van de aangetrokken financiering is terugbetaald. Dat is begin 2019 het geval.