M7 koopt 34 kantoren in Nederland

M7 Real Estate heeft onlangs voor in totaal € 142,9 mln 34 kantoren in heel Nederland aangekocht.

De kantoorpanden zijn aangekocht namens het fonds M7 European Real Estate Investment Partners IV (M7 Ereip IV). Een deel van de aankoop is al eerder bekend geworden. Op 15 september meldde PropertyNL al dat M7 Real Estate 16 kantoren had aangekocht van Tasman Properties cv, bekend als de Alexander-portefeuille. Het Kadaster meldde een koopsom van bijna € 78 mln. Dit was dus nog maar een van de drie portefeuilles die M7 heeft verworven. De aankoop van de overige 18 panden ter waarde van in totaal € 65 mln is nieuwe informatie.

De overname die M7 nu zelf bekend maakt, bestaat uit drie portefeuilles en twee enkele panden, waaronder de portefeuille van 16 kantooractiva voor € 77,9 mln. Deze portefeuille omvat in totaal 95.187 m² kantoorruimte in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Delft en Amersfoort.

De tweede portefeuille van negen Nederlandse bedrijfspanden en kantoorgebouwen werd verworven voor € 39,55 mln en omvat 54.933 m². Een derde portefeuille werd aangekocht voor € 16,24 mln en omvat zeven activa in belangrijke regionale Nederlandse kantoormarkten, waaronder Almere en Arnhem, met in totaal 24.243 m².

De vierde en vijfde transacties betreffen kantoren in Groningen en Utrecht. De panden werden voor respectievelijk € 3,48 mln en € 5,74 mln gekocht.

Inmiddels is in totaal € 575 mln belegd in het fonds M7 Ereip IV, dat in oktober 2016 met € 175 mln werd gelanceerd. Het richt zich op 'value-add multi-let commercial real estate opportunities' in Duitsland, Nederland, Ierland, Frankrijk en Scandinavië.

David Ebbrell, chief investment officer van M7: 'Deze meest recente overnames bieden zowel sterke en diverse inkomenprofielen als mogelijkheden om kapitaal- en huurwaarden te verhogen. Als zodanig zijn de transacties in lijn met onze strategie om Ereip IV te positioneren als een aantrekkelijk inkomensgericht fonds dat wordt ondersteund door een veerkrachtige portefeuille die risicogerichte rendementen levert.'

Savills, 3Stone Real Estate, Ambiente, Van Doorne en Loyens & Loeff adviseerden M7 bij deze transacties.