Brussel stemt in met bad bank SNS Property Finance

BRUSSEL - De Europese Commissie heeft de afsplitsing van SNS Property Finance goedgekeurd. Deze organisatie wordt daarmee een aparte staatsdeelneming.

BRUSSEL - De Europese Commissie heeft de afsplitsing van SNS Property Finance goedgekeurd. Deze organisatie wordt daarmee een aparte staatsdeelneming.

Bij de nationalisatie van SNS Reaal is besloten SNS Bank te isoleren van de vastgoedactiviteiten van Property Finance. De vastgoedactiviteiten zullen worden afgesplitst en ondergebracht in een vastgoedbeheerorganisatie.

Dat laat minister Dijsselbloem van Financiën weten in een brief aan de Tweede Kamer, waarbij hij nader ingaat op de toekomstplannen voor SNS Reaal.

Ceo van SNS Property Finance is momenteel Hans Copier.

In de aanloop naar de nationalisatie van SNS Reaal heeft Cushman & Wakefield in opdracht van de staat de waarde van de vastgoedportefeuille van Property Finance geschat. De Europese Commissie heeft bij haar beoordeling van de herstructureringsmaatregelen een onafhankelijk expert ingeschakeld om deze waarde te toetsen.
De Europese Commissie bevestigt dat de schattingen op basis van dit onderzoek redelijk zijn en keurt daarmee de afsplitsing van Property Finance goed. De totale herstructureringsperiode beslaat 2014-2017.

De staat zal een kapitaalinjectie van € 500 mln in Property Finance doen en verleent staatsgarantie op door Property Finance uit te geven schuldpapier.

Door de huidige beperkte liquiditeit was en is de marktwaarde van de vastgoedleningenportefeuille op dit moment aanzienlijk lager dan de intrinsieke waarde onder genormaliseerde marktomstandigheden, zo schrijft de minister. De Commissie staat toe de vastgoedleningenportefeuille af te splitsen tegen de intrinsieke waarde en hanteert hiervoor het begrip Real Economic Value (REV), de reële economische waarde van de portefeuille in een markt met voldoende liquiditeit.
De Commissie beschouwt echter het verschil tussen REV en marktwaarde als staatssteun omdat SNS Bank bij een afsplitsing van de portefeuille tegen de reële economische waarde minder zal afschrijven dan bij een overdracht tegen marktwaarde.

In opdracht van de Nederlandse Staat heeft Cushman & Wakefield voorafgaand aan nationalisatie een inschatting gemaakt van de REV per einde jaar 2012 om afwaardering en overdrachtwaarde tegen reële economische waarde te bepalen.
Ook heeft Cushman & Wakefield de marktwaarde geschat. Deze ligt ruim € 850 mln lager dan de REV. De Commissie heeft een expert ingeschakeld om de schattingen van Cushman & Wakefield onafhankelijk te toetsen. De Commissie heeft op basis van dit onderzoek nu bevestigd dat de schattingen redelijk zijn en daarmee de afsplitsing op basis van deze REV goedgekeurd.