Op het dak van het Vivaldi-gebouw op de Zuidas, een kantoor uit de portefeuille van Breevast, is een daktuin van bijna 2000 m² aangelegd die tevens dient als waterberging.
Donderdag 13 juli is het dak van het Vivaldi-gebouw op de Zuidas dan ook feestelijk geopend voor alle huurders van het pand. Tot nu toe hadden zij een grijs dak boven hun hoofd. Daar is verandering in gekomen door initiatiefnemer belegger Breevast, met behulp van de gemeentelijke subsidie voor groene daken.
Waterbergend vermogen
Breevast heeft een zogenaamd Polderdak laten realiseren door De Dakdokters. Een Polderdak wil zeggen dat er van het dak een waterberging is gemaakt. Met besturing is het groene dak in staat om alle regen die op het dak valt op te slaan en op een rustig moment af te voeren en te (her)gebruiken. Win-win-win: groen, duurzaam én Rainproof. Het dak heeft nu een waterbergend vermogen van 70 l/m2.
Klimaatbestendige stad
Daktuinen dragen bij aan een klimaatbestendige stad. De gemeente wil in de periode 2015-2018 50.000 m2 aan daklandschap vergroenen.
Zuidas is flink in ontwikkeling. Het vergroenen van daken is van belang in dit deel van de stad waar veel hoge gebouwen staan. Projectontwikkelaars op de Zuidas moeten bij nieuwbouw verplicht groene daken aanleggen.
De daken moeten een dik groenpakket hebben met hoogwaardige en diverse begroeiing en bijdragen aan de biodiversiteit. De grondlaag moet voldoende dik zijn. Daardoor kan het dak regenwater bergen en zo de overlast van klimaatverandering tegengaan. Ook aan de waterberging stelt de gemeente eisen (het aantal mm regenwater wat kan worden opgevangen). De polderdaken die zo worden ontwikkeld, zorgen voor energiebesparing, biodiversiteit en kwaliteitsverbetering voor de gebruikers.