APG krijgt belang van 13,6% in nieuwe retailreus

APG krijgt na fusie tussen het Franse Klépierre en Corio een direct belang van 13,6% in de Europese retailbelegger. Simon Property Group heeft op dit moment 29,4% van de Klépierre-aandelen in handen.

APG krijgt na fusie tussen het Franse Klépierre en Corio een direct belang van 13,6% in de Europese retailbelegger. Simon Property Group heeft op dit moment 29,4% van de Klépierre-aandelen in handen.

De andere grote aandeelhouder is de Franse bank BNP Paribas (21,7%). Na de overname wordt de verhouding: Simon 18,5%, BNP 13,7% en APG 13,6%. Nu bezit APG 30,6% van Corio, andere grote aandeelhouders zijn Blackrock, Amundi en State Street Corporation. Daarnaast heeft investment manager voor pensioenfonds ABP ook een belang in Simon Property Group.

APG krijgt na fusie tussen het Franse Klépierre en Corio een direct belang van 13,6% in de Europese retailbelegger. Simon Property Group heeft op dit moment 29,4% van de Klépierre-aandelen in handen. De andere grote aandeelhouder is de Franse bank BNP Paribas (21,7%). Na de overname wordt de verhouding: Simon 18,5%, BNP 13,7% en APG 13,6%.
Nu bezit APG 30,6% van Corio, andere grote aandeelhouders zijn Blackrock, Amundi en State Street Corporation. Daarnaast heeft investment manager voor pensioenfonds ABP ook een belang in Simon Property Group.

Simon Property Group is het grootste beursgenoteerde vastgoedbedrijf van de Verenigde Staten, met een portefeuille (voornamelijk winkelcentra) van 22,4 mln m². In 2002 nam Simon een portefeuille met winkelcentra over van Rodamco, later gefuseerd met Unibail.
Twee jaar geleden nam de Amerikaanse retailbelegger voor € 1,5 mrd een deel van de aandelen in Klépierre over van BNP Paribas. Het bedrijf zocht naar mogelijkheden om te groeien bij de VS. De CEO David Simon werd na de aankoop van het belang in Kleppière voorzitter van de supervisory board (vergelijkbaar met de raad van commissarissen). Hij blijft dat ook na de fusie met Corio. Hij is de zoon van de projectontwikkelaar Melvin Simon, die de voorloper van de vastgoedonderneming oprichtte.

Corio en Klépierre hopen dat de transformatie van bestaande winkelcentra versneld kan worden uitgevoerd, ook door actief nieuwe huurders te zoeken. De ontwikkelingspijplijn ter waarde van € 3 mrd moet hiermee een boost krijgen. Het bedrijf verwacht bovendien € 60 mln aan synergievoordelen.
Welke rol CEO Gerard Groener van Corio krijgt in de nieuwe organisatie is niet bekend gemaakt. Desgevraagd wilde Laurent Morel, sinds 2009 CEO van Klépierre alleen bevestigen dat de Executive Board zal bestaan uit vier personen, waarvan één afkomstig van Corio. Het is nog te vroeg om namen en rugnummers te noemen. De Supervisory Board telt na de fusie tien leden; drie uit de gelederen van Simon Property Group, een van APG, een van BNP Paribas. Corio mag ook een lid voordragen en de overige vier zijn onafhankelijk.

Groener zei dat Corio blij is met de fusie die veel schaalvoordelen biedt. Zo krijgt het bedrijf in Italië een leidende positie in de markt met in totaal 38 winkelcentra. Ook de positie in Spanje, waar Klépierre met 13 centra aanwezig en Corio met 10, wordt versterkt. In Spanje en Frankrijk wordt gefuseerde organisatie de op een na grootste speler. ‘Zo is de retailbelegger aanwezig in alle belangrijke Europese consumentenmarkten’, aldus Groener. Ook in Nederland en Scandinavië wordt Klépierre/Corio de nummer 1 winkeleigenaar.

Hoewel de partijen de zelf spreken van de creatie van een leidend retailvastgoedbedrijf in Europa, lijkt sprake van een overname door Klépierre, aangezien de onderneming twee keer zo groot is. Het was dan ook niet verwonderlijk dat Morel duidelijk de lead had tijdens de conference call. Hij zei dat Klépierre het initiatief heeft genomen. ‘Dit bod sluit een tegenbod van een andere partij niet uit, maar we hebben veel steun van aandeelhouders van beide bedrijven.’

De fusieonderneming wordt na Unibail-Rodamco (€26,8 mrd) de grootste retailbelegger van Europa, met een portfolio ter waarde van € 21,3 mrd en 182 winkelcentra. De gecombineerde netto huuropbrengst zou in 2013 uitkomen op € 1,2 mrd.
Voor elke uitstaande Corio aandeel biedt Klépierre 1,14 van het eigen aandeel. Hiermee wordt Corio gewaardeerd op € 7,2 mrd. Dit betekent een plus van 15,6% boven de beurswaarde van Corio voordat het fusienieuws bekend werd. De nieuwe combinatie krijgt een gezamenlijke beurswaarde van € 10 mrd bij een ltv van 40%. Nadat de handel op de beurs hervat werd – vooruitlopend op het bekendmaking werd de handel in Corio-aandelen tijdelijk stil gelegd – steeg de koers met ongeveer 10%.
Minimaal 95% van de aandeelhouders moet het bod accepteren, tenzij de eerstvolgende aandeelhoudersvergadering zijn goedkeuring verleend met de overname. Dan is instemming van 80% van de aandeelhouders nodig. Als de fusie doorgaat, kan de transactie in het eerste kwartaal van 2015 afgerond zijn.

De overname komt nadat een fors verkoopprogamma in Nederland en Frankrijk nagenoeg is afgerond. In 2012 werd een niet-kern portefeuille aangewezen voor verkoop. In mei dit jaar was al voor € 1,4 mrd verkocht. Jaap Blokhuis, die eerder CEO was van Redevco, werd aangesteld om het afstoten van de kleinere winkelcentra in goede banen te leiden. Corio moest stevig afwaarderen op deze portefeuille, vorig jaar € 286,7 mln (-21,7%). Blokhuis zijn taak zit er inmiddels op, hij is CEO geworden bij Multi Corporation.