Projectontwikkelaars zien een toename van het aantal bezwaren bij woningbouwprojecten. Uit onderzoek van NRC blijkt dat deze bezwaarmakers in ruil voor een som geld hun bezwaar wel weer in willen trekken. Een onwenselijke ontwikkeling, aldus de Neprom.
Volgens NRC merken projectontwikkelaars steeds vaker dat omwonenden en organisaties een procedure tegen nieuwbouwwoningen inzetten puur om daar geld mee te verdienen. De ontwikkelaars spreken van chantage, aldus de krant. Ook het aantal bezwaren stijgt.
Naar nu blijkt zijn bezwaarmakers regelmatig genegen de gerechtelijke procedures te staken indien zij een fors bedrag – soms wel tot €100.000 – van de betreffende ontwikkelaar krijgen, zo blijkt uit de rondgang van NRC onder een aantal ontwikkelaars. De bezwaarprocedures kunnen bouwprojecten langdurig stilleggen – soms gaan bezwaarmakers door tot aan de Raad van State - wat de doelen voor woningbouwproductie in gevaar brengt en veel extra kosten voor de ontwikkelaars en bouwers met zich meebrengt.
Als gevolg hiervan gaan sommige ontwikkelaars daarom toch met de bezwaarmakers om tafel om tot een financiële schikking te komen. NRC benaderde ruim twintig ontwikkelaars. Zeven van hen hebben zulke onderhandelingen lopen, of kochten de afgelopen jaren een langlopende bezwaarprocedure af met een geldbedrag. Hoe vaak dit in de praktijk nu exact voorkomt blijft vooralsnog onduidelijk. Uit de verschillende voorbeelden waar de krant mee komt, blijkt dat er ook regelmatig kleine bedragen worden betaald, bijvoorbeeld omdat ‘een echtpaar geen zin had in bouwgeluiden tegenover hun woning’. Ook worden er in ruil voor het intrekken van een bezwaarprocedure wel 'vakanties weggegeven'.
Deze gang van zaken is de Neprom een doorn in het oog. Om leden te adviseren hoe om te gaan met bezwaarmakers die geld of een andere gunst vragen, legde Neprom de kwestie voor aan een interne gedragscodecommissie. Die heeft een - niet openbare - handreiking gemaakt voor de leden, waarin staat hoe zij hier het beste mee om kunnen gaan. De Neprom is er in principe op tegen en noemt het chantage, wat niet is toegestaan. Aan de andere kant is er begrip voor ontwikkelaars die uit pragmatische overwegingen overstag gaan en wel een schikking treffen.