Wethouder onderzoekt geitenpaadje voor combinatie woningbouw en concerten in Kuip

De Rotterdamse gemeenteraad heeft vrijwel unaniem ingestemd met de gebiedsvisie voor Feyenoord City 2.0. Wél moet woonwethouder Chantal Zeegers op zoek naar een achterdeurtje om toch enkele popconcerten per jaar toe te kunnen staan in de Kuip, het stadion van Feyenoord dat ook in het plangebied ligt 

In de nieuwe plannen blijft De Kuip een voetbalstadion en komt er een nieuwe stadsbrug en een nieuw treinstation Stadionpark. In Feyenoord City komt ruimte voor 7.000-9.500 nieuwe woningen en ca 350.000 m2 voor bedrijven, onderwijs, maatschappelijke voorzieningen, recreatie en sport. Voor de locatie waar in de oude plannen nog een nieuw stadion was gepland, werd een ambitiedocument Waterkant opgesteld.

Waterkant is goed voor zo’n 4.000 woningen, ondergronds parkeren, veel voorzieningen en goede verbindingen.Ook wordt er een getijdenpark aangelegd met inbegrip van een nieuw openlucht zwembad. De overige 4 à 5.000 woningen zijn ingetekend in de Veranda, Stadiondriehoek en Stationsomgeving Hillesluis. 

Lees ook: Van hoofdpijndossier naar stadsdeel dat verbindt

Te dure isolatie nodig

Met name het bouwen van woningen in de nabijheid van het stadion leverde het stadsbestuur de nodige hoofdbrekens op. Stadion Feijenoord heeft op grond van het vigerenden bestemmingsplan het recht om buiten het voetbal popconcerten en andere evenementen in de Kuip te organiseren. Dit zou op gespannen voet komen te staan met het realiseren van nieuwe woningen in de nabijheid van het stadion. De dan benodigde geluidsisolerende maategelen zouden het dan onmogelijk maken om de woningen "rond te rekenen", ook in aanmerking genomen dat een groot deel van de huizen betaalbaar moet zijn. 

De uitkomst werd gevonden in een deal met Stadion Feijenoord, dat zucht onder de schuldenlast aan Goldman Sachs na het niet doorgaan van de bouw van een nieuw stadion. Voor ruim € 12 miljoen wil de gemeente het stadion uit de brand helpen op voorwaarde dat er vanaf 2026 nooit meer concerten in de Kup plaatsvinden.

De deal was buiten kritiek van de vaste bespeler van het stadion gerekend. Feyenoord wil als huurder van het stadion de mogelijkheid houden om het stadion uit te baten met andere evenementen. Ook een groot deel van de gemeenteraad voelde zich overvallen door de deal die niet van te voren was aangekondigd. Leefbaar Rotterdam gaf, als grootste fractie in de raad (en het college) aan met een alternatief plan te komen waarbij concerten toch mogelijk zouden blijven, daarbij ondersteund door onder meer oppositiefractie GroenLinks-PvdA. 

Weerstand tegen deal

Met de weerstand tegen de concertban, leek de planvorming voor Feyenoord City opnieuwe een forse deuk op te lopen, maar gisteravond stemde een overweldigende meerderheid van de raad (inclusief Leefbaar en en PvdA) toch in met het nieuwe bestemmingsplan. Dat gold echter ook voor de motie van Leefbaar Rotterdam waarin wethouder Zeegers wordt opgeroepen om te onderzoeken of de Kuip in de toekomst gebruik mag maken van de ontheffing die ook geldt voor horecaonderenemers om maximaal 5 keer per jaar ontheffing aan te vragen voor een overschrijding van de geluidsafspraken. 

De wethouder heeft toegezegd dit geitenpaadje te gaan verkennen al wil ze niet dat de uitzonderingsregel alsnog leidt tot noodzakelijke geluidsisolerende maatregelen bij de verdere planvorming.