We wonen kleiner dan gedacht

Die 65 m2 woonruimte per persoon, is dat nou wel nodig? Tal van woningmarktdeskundigen wierpen het getal uit 2018 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) al eens op om te staven dat we best wel een beetje kunnen inschikken. Het getal blijkt nu een overschatting.

Een reaguurder op weblog GeenStijl, constateerde een recent erratum op de website van het CBS. Het gemiddelde woonoppervlakte van mensen in ons land is naar beneden bijgesteld. En flink ook, van 65 m2 naar 53 m2. De verklaring schuilt in een andere rekenmethoude waarbij niet langer het aantal huishoudens -meerpersoons en alleenstaand- als wegingsfactor wordt meegenomen om de gemiddelde woonoppervlakte te bepalen maar het daadwerkelijke gemiddelde aantal meters per persoon. 

Naarmate een huishouden uit meer personen bestaat, neemt ook de woonoppervlakte per huishouden toe. Per persoon hebben grotere huishoudens gemiddeld echter juist minder ruimte.Het CBS verklaart: 'Zo wordt na herberekening de gemiddelde woonoppervlakte van een huishouden met 4 personen 4 keer meegenomen in het cijfer per persoon voor alle huishoudens, en het cijfer van een alleenstaande slechts één keer.'

Het leidt ert toe dat voor heel Nederland de gemiddelde woonoppervlakte per persoon gaat van 65 m2 naar 53 m2. In Amsterdam van 49 m2 naar 40 m2. Voor paren met kinderen valt de bijstelling nog mee: van gemiddeld 38m2 naar 37 m2. 

Randstad en biblebelt

Uit de aangepaste grafieken komt nog altijd het regionale beeld naar voren dat de woonoppervlakte per persoon in de Randstad per persoon kleiner is dan daarbuiten. Gezinnen met kinderen hebben gemiddeld 23,82 m2 per persoon in Amsterdam de minste ruimte: maar ook in Rotterdam (27,94 m2), Den Haag (29.6m2) Utrecht (29,28 m2) en Dordrecht (29,95m2) is het woekeren met de beperkte ruimte. Opvallend is dat dat ook in Katwijk (Zuid-Holland, 29,30 m2) en Urk (28,26 m2)gezinnen weinig ruimte per persoon hebben.

Eenpersoonshuishoudens hebben gemiddeld genomen 88 m2 woonoppervlakte. In een aantal grotere steden, zoals Amsterdam, Utrecht en Groningen, hebben alleenstaanden minder dan 70 m2 aan woonoppervlakte.

Laatste nieuws

Evenementen