Verhuurders in heel Europa bereiden zich voor op de heropening van winkels, productie- en bouwlocaties in mei, terwijl regeringen plannen opmaken om hun economie op te laden.
In Italië is op 4 mei Europa’s langste lockdown op 4 mei beëindigd. Inwoners mogen sportactiviteiten buiten de wijken hervatten en familieleden bezoeken. De groothandels zijn heropend en restaurants mogen afhaalmaaltijden aanbieden naast de bezorgdiensten die sommige hebben geleverd. Fabrieken, bouwplaatsen en enkele geselecteerde werkplekken zijn ook opnieuw opgestart.
De meeste andere detailhandel in Italië, waaronder mode en beauty, zal vanaf 18 mei opnieuw starten. Bars, restaurants en kappers moeten echter nog tot 1 juni wachten. Mondkapjes zijn verplicht in besloten ruimtes, inclusief openbaar vervoer.
Verliching van beperkingen
In Duitsland, dat medio april de lockdown versoepelde, meldden sommige kapsalons dat ze het grootste deel van de komende maand volgeboekt waren, na sluiting sinds 23 maart.
Zowel kappers als klanten zijn verplicht mondkapjes te dragen, hoewel ze niet verplicht zijn om een minimale afstand van elkaar aan te houden.
Duitsland heeft al geëxperimenteerd met het heropenen van kleinere winkelruimtes, hoewel de federale structuur betekent dat de regelgeving per staat verschilt. Niet alle retailers profiteren echter van de nieuwste regels, aldus Johnnie Wilkinson, ceo van Greenman, de in Dublin gevestigde investeerder in Duitse food-gerelateerde retailparken. ‘Het is te vroeg om te zeggen of retailers van deze rechten gebruik zullen maken. De aanhoudende lage bezoekersaantallen kunnen sommige huurders ervan weerhouden om hun winkels te openen’, vertelde Wilkinson aan PropertyEU.
In Spanje, waar de productie- en bouwbedrijven al zijn heropend, zal op 11 mei een verdere versoepeling van de beperkingen beginnen. Frankrijk heeft ook aangegeven dat de meeste winkels op dezelfde datum weer opengaan, al zullen restaurants en bars wat langer moeten wachten.
Vooruitzichten VK
De quarantaine loopt tot 5 mei in Ierland en 7 mei in het VK, met verdere aankondigingen die in beide landen worden verwacht met betrekking tot latere heropeningsplannen.
Het lijkt echter zeker dat bij het heropenen van winkels in het VK, sommige belangrijke retailers ontbreken. Met het nieuws dat er geen koper is gevonden om modemerken Oasis en Warehouse over te nemen, zullen zo’n 92 zelfstandige winkels en meer dan 400 shop-in-shops donker blijven.
De Engelse Telegraph meldde een faillissementsaanvraag door een verhuurder van restaurantketen Pizza Express om de onbetaalde huur terug te vorderen, maar deze procedure loopt waarschijnlijk vast door de recente Britse overheidsmaatregelen om dergelijke aanvragen tenminste tot 30 juni te verbieden. John Lewis overweegt om enkele van zijn minder winstgevende winkels niet te heropenen en sommige andere winkels te verkleinen.
Schoolopeningen
In slechts een paar landen gaan scholen open. Nederland start op 11 mei opnieuw met basisscholen. Veel winkels zijn ook open gebleven, hoewel restaurants tot 19 mei gesloten zijn. The Guardian meldde dat McDonalds heeft onderzocht hoe de Nederlandse verkooppunten kunnen worden heropend, door te kijken naar bediening aan tafel, externe handwasstations en ‘gastheren’ van restaurants om de sociale afstand te handhaven.
Denemarken heeft de scholen weer geopend voor de jongste leerlingen, en heeft al groen licht gegeven voor kappers en tandartspraktijken. Ook Duitsland zijn sinds 4 mei enkele scholen heropend.
In Zweden zijn restaurants en scholen open gebleven, hoewel er een verbod is op bijeenkomsten van meer dan 50 personen.