De inkomsten mogen in bepaalde segmenten (wonen) onder druk staan, vastgoedfinanciers lopen met Nederlands vastgoed nauwelijks risico. Dit blijkt uit onderzoek van kredietbeoordelaar Moody's in 17 EU-landen en het Verenigd Koninkrijk.
De Europese markt voor commercieel vastgoed is volgens Moody's veel sterker dan in 2021 en 2022. Het risico dat leningnemers niet meer aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen (default) wordt door de kredietbeoordelaar voor 2024 laag ingeschat, op ongeveer 5%. Een wereld van verschil met 2022 toen de default in commercieel vastgoed de 40% aantikte. In dat jaar piekte de gemiddelde door Moody's gesignaleerde Loan to Value eveneens tot 90%. De verhouding schuld versus onderpand ligt Europees gemiddeld nu op iets meer dan 70%.
De verschillen tussen landen met een hoog risico en een laag risico is groot. Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben traditiegetrouw een laag risico. Denemarken, Finland en Zwitserland kennen in de benchmark het hoogste risco op wanbetaling bij financiering van commercieel vastgoed al is dat ook 'gemiddeld'.
De belangrijkste redenen voor de gemiddelde afname van de default zijn volgens Moody's de strengere acceptatieregels door banken van leningen voor commercieel vastgoed, de prijscorrectie op de vastgoedmarkten die heeft plaatsgevonden (in sommige landen meer dan in andere) en robuuste kapitaal- en financieringsvoorwaarden van Europese banken.
Basel 3.1
Volgens Moody's blijft er op korte termijn sprake van krapte als het gaat om bancaire financiering. Weliswaar steeg het aandeel commercieel vastgoed bij de verstrekte leningen tot gemiddeld 10% (was 2,5% in het eerste kwartaal van 2024) en zijn banken hiervoor voldoende gekapitaliseerd, de Basel 3.1-voorschriften die op 1 januari 2025 in de EU van kracht worden, zullen in de meeste gevallen de kapitaalvereisten van banken voor commerciële vastgoedleningen verhogen. Dit kan volgens Moody's de liefde voor de vastgoedsector wat bekoelen al kunnen particuliere kredietverstrekkers in het gat springen.