Van mixed use naar blended use

Kantoren en universiteitsgebouwen staan in weekenden en avonduren veelal leeg.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 4, 19 april 2024

Na corona zijn daar door de thuiswerkcultuur soms nog doordeweekse dagen bijgekomen. Tegelijk is de ruimte in Nederland schaars. Kan slimmer omgaan met verborgen leegstand leiden tot levendiger wijken?

Colliers schreef eind 2023 dat de gemiddelde kantoorbezetting op dat moment ‘historisch laag’ was, namelijk 30%. Maar niet al die verborgen leegstand hoeft te leiden tot afstoting van kantoorruimte, denkt Mare Santema. Ze is (met D/Dock) oprichter van Usespace, een bedrijf dat zich inzet voor optimaal ruimtegebruik, door dezelfde vierkante meters vaker te gebruiken.

De bezetting van een kantoor kan wisselend zijn, maar een aantal dagen per week komen er nog wél mensen. Dan zijn er ook andere mogelijkheden, denkt Santema. Soms is ‘matchmaking’ tussen maatschappelijke en culturele organisaties en bedrijven voldoende om de leegstand op te heffen. Zo koppelde Santema een bedrijf aan een orkest dat het atrium van een kantoor nu gebruikt als repetitielocatie. In een ander kantoor organiseerde ze een banenmarkt voor daklozen. Het hoeven overigens niet alleen kantoren te zijn die te maken hebben met verborgen leegstand én het fenomeen is niet nieuw. Zo gebruikt Filmhuis Rialto sinds een aantal jaar collegezalen van de Vrije Universiteit voor filmvertoningen. Maar Santema wil nadrukkelijk voorbij de ad hoc initiatieven. Haar inzet is om te schalen naar de ‘dubbelgebruikte stad’. ‘Dubbel ruimtegebruik levert een efficiëntere en levendiger stad op. Neem je het als uitgangspunt, dan blijkt er heel veel mogelijk.’

Het volledige artikel ‘Van mixed use naar blended use’ van Afke Laarakker is te vinden op www.gebiedsontwikkeling.nu