Van de hoofdredacteur: Hoe minder werk, des te groter de winst

Grote kans dat u bij terugkomst van vakantie een tevreden gevoel had over ‘uw’ onroerendgoedmarkt, die tijdens uw afwezigheid lekker is doorgedenderd.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 8, 27 augustus 2021

Door Wabe van Enk, hoofdredacteur van PropertyNL

Een voorbeeld hiervan is logistiek, het thema van deze editie. De Nederlandse marktleider DHG had flink verkocht, maar meldde voor de zomer zich weer keihard in een grote ontwikkeling te storten, omdat er nu eenmaal geen betere markt is. Het nieuwe Europese beursfonds in logistiek CTG heeft deze zomer direct zijn ambitie voor Nederland waargemaakt en kocht de Amsterdam Logistic Cityhub. In deze editie zet Coert Zachariasse zijn nieuwe logistieke ambitie uiteen van kwantiteit (€ 750 mln in Nederland en Duitsland) en kwaliteit. De tijd van horizonvervuilende dozen ligt achter ons.

In deze editie ook aandacht voor de deal van ruim een miljard van Boekhoorn, die de High Tech Campus in Eindhoven verkocht. Ook kon iedereen die een bubbel vreesde met de gigaprijzen op de woningmarkt opgelucht ademhalen: de waardegroei zet door.

Zelfs over de retailmarkt was na lange tijd weer iets positiefs te melden: Locatus berichtte over minder leegstand en The Mall of the Netherlands meldde hoge bezoekersaantallen. Parijs-gangers boden tegenwicht aan de somberte over Bijenkorf-warenhuizen: het monumentale warenhuis Samaritaine is heropend.

De zomer was misschien wat natter dan gehoopt, en het is ook niet de beloofde coronavrije ‘summer of love’ geworden, maar het was wel een zomer met een economisch wonder. Dat wonder kan ik vanuit het WTC in Utrecht aanschouwen door te kijken naar de in het donker gehulde vertrekken van de ‘verrekijker’, het hoofdkantoor van Rabobank. Het is de duisternis van twee jaar thuiswerken. Daar wordt niets verdiend, denk je, nog afgezien van de problematiek van de negatieve rente. Maar, o wonder, Wiebe Draijer toverde over het eerste halfjaar een winst tevoorschijn van € 2,2 mrd, bijna tien keer zoveel als in de periode vorig jaar. Ook bij ING Bank en ABN Amro klotst het geld tegen de plinten. ‘Lastig uit te leggen’, vond Rabo-topman Wiebe Draijer.

Dat statement zal de derde dinsdag van september ongetwijfeld worden herhaald door schatkistbewaarder Wopke Hoekstra. Terwijl de formatie stagneert, grossiert hij in meevallers. Het is een Belgische wijsheid dat demissionaire regeringen een zegen zijn voor de economie. Politici lijken daarmee op bankiers. Hoe minder zij ogenschijnlijk lijken te werken, des te beter het gaat.