Van de hoofdredacteur: Een permanente vakantie is een grote nachtmerrie

Centraal in deze editie staat de woningontwikkelingsmarkt, waar Heijmans door de overname van Van Wanrooij dit jaar de markt opschudt.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 7, 5 juli 2024

In dit voorwoord echter niet weer aandacht voor alle risico’s op deze markt; nu staat de vakantie centraal. Als we auteur Rutger Bregman mogen geloven, deugen de meeste mensen, en komt het na de vakantie vast goed met de ambities.

Dat zal ook een talentvolle Brabantse ontwikkelaar gedacht hebben. Na zijn studie begon hij bij een van de grootste vastgoedbedrijven in Nederland. Aan ambities geen gebrek: in de avonduren studeerde hij om een van de eerste ‘masters of real estate’ van Nederland te worden. Daarna begon hij ambitieus met een eigen bedrijf. Hij haalde een oud Neprom-voorzitter binnen en contracteerde de ceo van de grootste vastgoedonderneming ter wereld als toezichthouder. Met de kennis van nu was hij wel eens overambitieus – bijvoorbeeld met zijn plan voor de hoogste toren van Nederland (Belle van Zuylen) of het vanaf de maan bezien grootste winkelcentrum op aarde (The Wall), maar al met al was hij klaar voor een ambitiepluim van Bregman.

Wanneer nam Roger Lips, want over hem hebben we het, de verkeerde afslag? Wanneer besloot hij met zijn vrouw Astrid van Sluisveld niet langer mooie dingen te maken, maar geld te onttrekken? Met een schuld van driekwart miljard is Lips met ontwikkelaar Visser van Eurocommerce in een nek-aan-nek race verwikkeld om het kampioenschap paulianeus handelen – acties die erop gericht zijn om bij een faillissement middelen weg te sluizen. Het vergt engelengeduld om een ontwikkeling van de grond te krijgen, maar Lips is nu al 15 jaar niet meer bezig met vastgoed, maar met de productie kilometers aan juridische dossiers door een wolk aan vennootschappen.

Afgelopen maand werd hij bij verstek veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, maar eigenlijk leeft Lips al jaren in gevangenschap. Die gevangenschap begon toen hij niet terugkeerde van zijn vakantieadres in Dubai. De meeste mensen hebben aan een paar dagen Dubai genoeg, maar de familie Lips bivakkeert er al bijna een decennium. Waarom offert iemand alle reguliere bezoeken aan kinderen, familie en vrienden in zijn geboorteland op? Velen adviseren hem meteen te gaan zitten, want dan rest na vier jaar echte vrijheid.

Daarom wensen wij u net als Lips een zonnige vakantie, maar vooral een plezierige thuiskomst.

Door Wabe van Enk, hoofdredacteur van PropertyNL