Van Pelt ontwikkelt kop Spuiboulevard in Dordrecht

Van Pelt ontwikkelt het nieuwbouwcomplex De Johan van Beverwijck op de plek van een leegstaand kantoorgebouw aan de Spuiboulevard aan de rand van het centrum van Dordrecht.

Het kantoorpand aan de Spuiboulevard 4-88 kwam in 2008 grotendeels leeg, toen het Waterschap het verliet. Alleen de ANWB had er nog een winkel in de plint en makelaar Ooms een kantoor. Die zijn inmiddels ook verhuisd.
Van Pelt, een ontwikkelaar uit Dordrecht, wil het gebouw slopen en op deze plek 45 à 55 luxe koop- en huurappartementen met parkeerplaatsen realiseren boven een plint met commerciële voorzieningen of winkels. Het plan is ontworpen door Mei architects and planners. Van Pelt heeft het oude kantoor vorig jaar voor € 1,2 mln, blijkt uit het Kadaster.

Hoger dan bestemmingsplan
Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het voorstel om in afwijking van het bestemmingsplan tot 25 meter hoogte te bouwen, 27,5 meter inclusief liftopbouw en voorzieningen op het dak. Het bestemmingsplan stond een hoogte van 20 meter toe en het bestaande kantoor is 15,5 meter hoog. Bewoners voerden actie tegen dit besluit en bespraken in de raadscommissie vorige maand hun grieven.

Stadskantoor
Even verderop aan de Spuiboulevard realiseert de gemeente haar nieuwe stadskantoor. Ze heeft hiervoor het voormalig Belastingkantoor en het naastgelegen voormalig bankgebouw van de Rabobank aangekocht, voor een bedrag van in totaal € 3,83 mln. Samen met het Rijksvastgoedbedrijf en de projectontwikkelaars Van Pelt, Dudok en Looye heeft de gemeente Ontwikkelvisie Spuiboulevard en omgeving opgesteld.

Openbare bibliotheek
In het stadskantoor wordt ook de Dordtse centrale bibliotheek gehuisvest. De bibliotheek is nu nog gevestigd aan de Groenmarkt. Dit pand voldoet echter niet meer aan de eisen van een moderne bibliotheek. 
Het college wil in het nieuwe stadskantoor meerdere publieke functies een plaats geven. De bibliotheek past goed bij deze ambitie. In de periode tot de oplevering van het nieuwe stadskantoor in 2021 blijft de centrale bibliotheek aan de Groenmarkt gevestigd.