Vakantieverhuur in drie Amsterdamse wijken verboden

Het stadsbestuur wil vakantieverhuur vanaf 1 juli 2020 verbieden in drie wijken in het centrum van Amsterdam, waar de leefbaarheid ernstig onder druk staat. In de overige 96 wijken is toeristische verhuur alleen mogelijk onder strenge voorwaarden.

Hoewel er als gevolg van de coronacrisis momenteel geen kip te vinden is op de wallen, anticipeert het college van B &W met dit besluit vast op de terugkeer van toeristen in Amsterdam. Het college zet hiermee een unieke vervolgstap in de strijd tegen overlast van vakantieverhuur.

Uit onderzoek door Onderzoek Informatie en Statistiek (OIS) naar de toeristische draagkracht in alle 99 wijken in Amsterdam, blijkt dat er buitengewoon veel toeristen zijn op de Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde en de Grachtengordel-Zuid, waardoor de leefbaarheid voor bewoners ernstig onder druk staat. In deze wijken wordt vakantieverhuur van de eigen woning verboden.

Terug naar leefbare buurten
Wethouder Ivens: ‘Bewoners moeten prettig kunnen leven in hun eigen buurt. Op straat hebben ze al te maken met de gevolgen van toerisme. Daarom is het van belang dat bewoners in hun eigen woonomgeving geen overlast van toeristen ervaren. Het doel van deze maatregel is om daar een bijdrage aan te leveren.’

Het onderzoek door OIS wordt elke twee jaar uitgevoerd, waardoor het mogelijk is dat in de toekomst andere verbodswijken gaan volgen. De toeristische verhuur van woningen heeft de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt. Zo heeft 1 op de 15 woningen in Amsterdam op Airbnb gestaan en is het aanbod van woningen vervijfvoudigd naar ongeveer 25.000 advertenties per maand op de verschillende verhuurplatforms. De toeristische verhuur van woningen heeft door deze toename steeds meer negatieve invloed op de leefbaarheid in de verschillende Amsterdamse buurten. Wethouder Ivens: ‘Ruim tachtig procent van de bewoners in stadsdeel Centrum ervaart veel of regelmatig overlast door vakantieverhuur. De vaak gehorige Amsterdamse woningen zijn niet geschikt voor toeristisch verblijf en zorgen bijvoorbeeld voor geluidsoverlast wanneer er sprake is van een afwijkend dag- en nachtritme van toeristen.’

Door de uitspraak van de Raad van State op 29 januari 2020 is vakantieverhuur momenteel alleen mogelijk met een vergunning. Hiervoor richt Amsterdam een vergunningstelsel in vanaf 1 juli 2020. Dit betekent dat vanaf die datum in 96 wijken in Amsterdam een vergunning nodig is om een woning te mogen verhuren aan toeristen. In de drie wijken waar vakantieverhuur is verboden, worden geen vergunningen verleend.