Unlockdown 15: Hema kan na Boekhoorn op zoek naar reddende engel Blokker

In de rubriek Unlockdown bericht de hoofdredacteur van PropertyNL, Wabe van Enk, over de wijze hoe het gewone leven na Corona wordt opgepakt. Dit maal hoe Boekhoorns Nucleaire Bom implodeerde, zakenbank Moelis & Co aan zet is, met Blokker als kandidaat-koper.

Het was een spannend weekend, waarbij Marcel Boekhoorn de handdoek in de ring gooide ten faveure van de obligatiehouders onder leiding van zakenbank Moelis & Co. Boekhoorn heeft in de eindstrijd Bonubo BV opgericht met het doel de compensabele verliezen van Hema veilig te stellen en eigenaar te blijven.

De nieuwe bv Bonubo gold als een afkorting van ‘Boekhoorns Nucleaire Bom’, maar we weten nu dat die is geïmplodeerd. Zowel de directie van Hema als Boekhoorn hebben bekend gemaakt dat Boekhoorn zijn verlies heeft genomen.

Het is te vroeg voor een reconstructie, maar ga er maar van uit dat het bankenconsortium onder leiding van ABN Amro met ING en Credit Suisse een belangrijke schakel zijn in de keuze voor de obligatiehouders met zakenbank Moelis & Co. Het zal ongetwijfeld een enorme puzzel zijn geweest, maar onder aan de streep telt hoeveel eigen vermogen partijen bereid zijn geweest voor Hema in te brengen.

Boekhoorn geldt voor de buitenwereld als de miljardair van Quote, maar in de bancaire wereld gelden die lijstjes niet en gaat het erom hoeveel een partij als Boekhoorn kan en wil betalen versus de obligatiehouders.

In PropertyNL stond een in dit verband interessant gesprek met de directeur van de High Tech Campus in Eindhoven, dat eigendom is van Ramphastos van Boekhoorn. De directeur wijst op de grote rol van Ramphastos en de kansen voor een positieve herwaardering van de campus, zelfs in deze coronatijd. Die uitspraken passen in het beeld dat Boekhoorn zich zo solvabel mogelijk wilde presenteren aan het bankenconsortium. Maar de banken willen zeker in deze tijd boter bij de vis en alleen NRC ontfutselde een ‘mogelijke bijdrage van enkele tientallen miljoenen’ van Ramphastos in het kapitaal van Hema. Dat oogt weinig en vrijblijvend in een krachtenspel waarbij obligatiehouders onder leiding van Moelis & Co € 300 mln aan schuld wegstrepen in ruil voor aandelen en toekomstige winsten.

Overigens suggereren media een groot verschil tussen ‘aandeelhouder’ Boekhoorn en Angelsaksische ‘schuldeisers’. In feite is dat verschil wat kleiner: veel obligaties hebben een risicodragend karakter en de club onder leiding van Moeilis gedraagt zich niet heel anders dan Boekhoorn. Het verschil is dat dat alleen in het laatste geval iedere Nederlander daar een gezicht bij heeft.

De Hema-directie onder leiding van Tjeerd Jegen toonde zich maandag blij met de deal, uitte respect voor verliezer Boekhoorn en zei kansen te zien voor nieuwe investeringen. De directie wil nog niet nadenken over een verkoop, maar begrijpt dat de obligatiehouders niet eeuwig blijven zitten. Logisch leek begin dit jaar een overname door Jumbo die al scherp heeft gekeken naar Hema. Inmiddels is de ondernemersfamilie Van Eerd achter Jumbo veel voorzichtiger geworden. Van Eerd saneert eerst de holding ‘om te voorkomen dat de patatzak onderin te groot wordt’.

Een andere kandidaat is echter Michel Witteveen die eerder op spectaculaire wijze Blokker heeft overgenomen. Wilt u life op de hoogte worden gebracht van zijn kansen? Hij is vanmiddag, dinsdag 15 juni, te horen en te zien op Provada Life.