Triodos Bank is niet verplicht om een betaalrekening te openen voor een potentiële klant als haar belangen zwaarder wegen en de klant elders wél terecht kan. De bank mag van de rechtbank een vrouwelijke ondernemer in zonnepanelen als klant weigeren omdat één van haar "aandeelhouders" in commercieel vastgoed zit.
De vrouw, die een onderneming in zonnepanelen heeft, wil een betaalbaarekeningen openen bij Triodos en gebruik maken bij bijbehorende diensten als de app. Nadat de bank begin 2022 wat onderzoek heeft gedaan laat Triodos weten dat de vrouw niet voldoet aan de acceptatiecriteria voor zakelijke rekeningen. In een latere toelichting voegt de bank daaraan toe ook de voorgaande constructie waarbij de vrouw (via een andere bank) bankierde via een andere entiteit dan haar zonnepanelenbedrijf onduidelijk te vinden.
Zakelijk vastgoed taboe
De kern van conflict zit in de link die de vrouw met de commerciële vastgoedsector heeft. Hoewel Triodos tot 2020 zelf nog over eigen vastgoedbedrijf beschikt zijn de accepatiecriteria klip en klaar: In de acceptatiecriteria worden een aantal sectoren, activiteiten en soorten organisaties opgesomd die Triodos niet als klant accepteert. De sector “zakelijk vastgoed” is een daarvan. Weliswaar zit de vrouw niet zelf in commercieel vastgoed, een van aandeelhouders van haar bedrijf is wel in de sector actief. Voldoende reden voor de duurzame bank om haar als klant te weigeren.
De vrouw stapt begin dt jaar naar de rechter om alsnog een betaalrekening bij Triodos af te dwingen. Ze stelt dat zij zonder betaalrekening niet kan deelnemen aan het betalingsverkeer. Ook zegt ze zonder betaalrekening geen aanspraak te kunnen maken op een subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemernd Nederland (RVO). Ze meent dat haar bestaanrecht in gevaar wordt gebracht. Bovendien zou Triodos een inbreuk maken op haar burgerlijke rechten en vrijdheden (artikel 1:1 BW).
Tegengaan witwassen en terrorismefinanciering
Triodos houdt zich op het standpunt dat het geen organisaties als klant aanneemt die (onder andere) actief zijn in zakelijk vastgoed of waarvan de aandeelhouder of vennoot daarin een belang heeft. Ook stelt Triodos dat zij haar Wwft-verplichtingen niet kan naleven. Deze moeten witwaspraktijken en terrorismefinanciering tegengaan. Triodos heeft het verplichte klantonderzoek niet kunnen uitvoeren, omdat de antwoorden van de vrouw op de vragen van Triodos beperkt zijn en hebben geleid tot twijfels over haar integriteit.Daardoor is het voor Triodos op grond van de Wwft verboden om een zakelijke relatie aan te gaan met de onderneemster. De Wft leidt er overigens wel vaker toe dat banken klanten weigeren die actief zijn in bepaalde economische sectoren.
Niet alle banken vastgoedschuw
In haar toelichting op het vonnis stelt de Rechtbank vast dat de UBO weliwaar maar over één certicaat in de onderneming van de vrouw beschikt (de andere certificaten staan op naam van zijn minderjarige zoons), maar dat de mans ondanks dat kleine belang wel als vennoot of aandeelouder geldt. 'Daarbij is ook van belang dat [eiseres] is opgericht specifiek als entiteit om zonnepanelen te plaatsen op panden van de heer [A] . Triodos kan dus terecht zeggen dat [eiseres] een organisatie is waarvan de aandeelhouder een belang heeft in de sector zakelijk vastgoed.'
De bank mag de vrouw van de rechter haar diensten weigeren. '[eiseres] heeft een duidelijk en zwaarwegend belang om een betaalrekening te hebben. Maar het punt is: het is niet duidelijk geworden waarom die rekening nou juist bij Triodos moet gaan lopen. Triodos is nu juist een bank die bepaalde acceptatiecriteria hanteert. Deze acceptatiecriteria zijn gebaseerd op de missie van Triodos en sluiten [eiseres] uit als klant.' (...) De belangenafweging zou waarschijnlijk anders uitpakken als alle Nederlandse banken rechtspersonen zouden uitsluiten die direct of indirect actief zijn in zakelijk vastgoed. Maar [eiseres] heeft niet gesteld en het is ook niet gebleken dat dit het geval is.'