The Newton verrijst op de Zuidas

In Kop Zuidas in Amsterdam heeft vastgoedontwikkelaar COD het startsein gegeven voor de bouw van een woontoren, die voor een belangrijk deel uit circulair beton bestaat. The Newton bevat straks 101 huurappartementen.

Het nieuwe appartementengebouw komt tegenover de RAI te liggen , in het bijzijn van de gemeente Amsterdam, adviseurs en bouwers. Aan het nieuwe Hogelandplein in Kop Zuidas komt - naast de 101 moderne en energiezuinige huurappartementen in de vrije sector – ook een horecaruimte van 165 m². De woningen worden naar verwachting in 2023 opgeleverd.

Circulair beton
The Newton is door Diederendirrix architecten ontworpen en sluit bij de bouwstijl van de aangrenzende Rivierenbuurt aan door de baksteenarchitectuur, met veel aandacht voor details en mooie materialen. Het circulaire beton, met daarin veel beton uit donor gebouwen, levert een forse CO²-besparing op van ruim 1.160 ton vergeleken met traditioneel beton. Er is extra aandacht besteed aan de private buitenruimtes en op de eerste verdieping komt een collectieve stedelijke daktuin, ontworpen door Felixx Landschape Architects and Planners. Rond het gebouw komen water vertragende groenstroken die grote hoeveelheden regenwater kunnen opvangen. De energiezuinige appartementen variëren in grootte tussen 46 en 110 m2. Pleijsier Bouw is aangesloten als aannemer.

Kop Zuidas
The Newton maakt onderdeel uit van de woningbouwdriehoek in Kop Zuidas met 500 woningen, waarvan 40% sociale huur, 40% middenhuur en 20% dure huur of koop. Het gehele plan is in 2028 klaar. Kop Zuidas is een aantrekkelijke plek, die fungeert als scharnierpunt in stad en grenst aan de Rivierenbuurt en het groene Amstelland. COD heeft in de Kop Zuidas al Motel One (320 hotelkamers), het appartementencomplex RIV// (67 koop- en huurwoningen), het nhow Amsterdam Rai (650 hotelkamers) en appartementencomplex SUD (45  koopwoningen) gerealiseerd.