Technologie heeft grote impact op bedrijfsmodellen

Opkomende technologieën zoals virtual reality, artificial intelligentie en blockchain zullen het gebruik van vastgoed optimaliseren, bedrijfsmodellen veranderen en betekenen disruptie voor degenen die niet in staat zijn gelijke tred te houden met de veranderingen.

Door Paul Wessels
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 5, 31 mei 2018

Dat blijkt uit nieuw onderzoek ondersteund door Epra, de koepel van Europees beursgenoteerd vastgoed, getiteld ‘The Impact of Emerging Technologies on the European Listed Real Estate’. Het is opgesteld door RealFoundations in opdracht van Epra en richt zich op de vastgoedmarkt in 2025. ‘Deze technologieën zullen een ontwrichtend effect hebben op onroerend goed, direct en indirect, en veranderen de manier waarop vastgoed wordt gekocht, onderhouden en aangeboden’, zei Irina Lenchuk, consultant bij RealFoundations, die het onderzoek heeft uitgevoerd. ‘Ze kunnen ook van invloed zijn op de waarde van vastgoed doordat nieuwe variabelen belangrijk worden, die de aantrekkingskracht van een gebouw veranderen en traditionele inkomstenstromen bedreigen.’
RealFoundations hield interviews met tien toonaangevende autoriteiten in opkomende technologieën. De analyse onderzocht de impact van kunstmatige intelligentie, blockchain, internet of things, 3D-printen en virtual reality.
Een belangrijke conclusie is dat de vraag naar gedeelde werkruimte zal toenemen. ‘Wat huurders verwachten van hun kantoorruimte verandert doordat functies veranderen en de manier van werken ook evolueert’, concludeert het rapport. ‘Gebruikers vragen grotere connectiviteit en personalisatie. Huurders zullen meer flexibiliteit verwachten in hun huurvoorwaarden. Technologie maakt het gemakkelijker om bezetting en ruimtegebruik te voorspellen, zodat ze kunnen worden geoptimaliseerd.’
Fysieke en online detailhandel zullen een integraal onderdeel worden van de winkelmarkt, omdat ‘bricks and mortar’ retailers bouwen aan een sterkere online aanwezigheid en tegelijk e-commerce bedrijven fysieke winkels openen. Beide kanalen hebben voordelen voor retailers, die moeten zoeken naar een balans en in hun aanbod. Nieuwe technologieën bieden mogelijkheden om de winkelervaring online te verbeteren. Het leveringsproces kan sneller, terwijl fysieke winkelruimte steeds meer zal dienen om shoppers te vermaken en moet helpen de ervaring en interactie met een product of merk te verbeteren.
Het rapport stelt ook dat industrieel en logistiek vastgoed een belangrijke boost krijgt door proptech. ‘Opkomende technologieën zullen de vraag naar industrieel vastgoed (datacenters, distributiecentra, gespecialiseerde logistieke warehousing) vergroten, ter ondersteuning van de digitale infrastructuur. Dergelijke faciliteiten krijgen te maken met steeds complexere eisen van de gebruikers’, zo stelt het rapport.