Suitsupply realiseert hoofdkantoor op Kop Zuidas

Suitsupply realiseert op de kop van de Zuidas een nieuw hoofdkantoor van in totaal bijna 24.000 m².

Door Ronald de Blauw
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 9, 29 september 2017

Het wordt gebouwd op kavel C2, de voormalige parkeerplaats tussen de Europaboulevard en de Gelrestraat direct naast Motel One en tegenover het nieuw te bouwen NHow Amsterdam RAI-hotel.
Het is voor het eerst dat een modemerk zelf het voortouw neemt bij de ontwikkeling van een hoofdkantoor op de Zuidas. De gemeente heeft de grond in erfpacht uitgegeven aan Suitsupply en de modeketen werkt met een team van specialisten om het iconische gebouw vorm te geven.

Architect is de Deense Bjarke Ingels Group (BIG). Deze architect timmert de laatste jaren wereldwijd stevig aan de weg. Hij ontwerpt bijvoorbeeld in opdracht van Silverstein Properties de ruim 400 meter hoge Two World Trade Center in New York, een van de vijf wolkenkrabbers van het nieuwe WTC-complex. Ook heeft hij voor Google het nieuwe hoofdkwartier in Silicon Valley ontworpen en het kantoor in Londen, en niet te vergeten het Lego House in Billund (Denemarken). Bij BIG werken inmiddels meer dan 400 mensen en de het nieuwe Suitsupply-gebouw is hun eerste opdracht in Nederland.

Fokke de Jong, oprichter en topman van Suitsupply, maakte kennis met deze architect omdat de modeketen 28 vestigingen in de Verenigde Staten heeft, waarvan ook 4 in New York City. ‘Zijn vooruitstrevende, innovatieve en duurzame ontwerpen spreken tot de verbeelding. De gemeente wilde voor kavel C2 een echte eyecatcher, want deze plek vormt een van de entrees naar de stad. Dit gebouw is het eerste dat de automobilist ziet als hij straks uit de Zuidastunnel naar boven komt.’

Aparte vastgoed-bv
De Jong is van plan het gebouw ook zelf in belegging te houden en heeft voor de ontwikkeling een aparte vastgoed-bv opgericht. Het project wordt gefinancierd door ING. ‘We hebben als modeketen ervaring met de inrichting van winkels en hebben al meerdere panden in eigendom. Suitsupply heeft zelf een team van 20 architecten. Voor het nieuwe hoofdkantoor, dat van een heel andere schaal is, hebben we na een architectenselectie de bekende internationale architect Bjarke Ingels ingeschakeld en Brink Groep voor de bouwbegeleiding. Appelhoven Vastgoedadviseurs heeft geholpen bij de zoektocht naar een nieuwe locatie en de commerciële aspecten van het project. Door de ontwikkeling in eigen hand te houden, is het mogelijk optimaal aan de wensen van de medewerkers te voldoen. Die komen uit de hele wereld en willen een werkomgeving waarin ze zich prettig voelen’.

BIG werkt voor de uitwerking en uitvoering samen met het Nederlandse Inbo. Constructeur is Van Rossum raadgevende ingenieurs, Brink Groep doet het bouwmanagement en verder is Lexence betrokken als juridisch adviseur. ‘De samenwerking met deze partijen is net als die met Appelhoven Vastgoedadviseurs en de gemeente bij onze jarenlange zoektocht naar een locatie en ontwikkeling van de nieuwbouw heel goed verlopen’, zegt De Jong. ‘We zijn ook nog even bezig geweest met de oude Citroëngarage bij het Olympisch Stadion, maar daar zijn we niet uitgekomen.’
Suitsupply heeft onlangs een ervaren projectmanager aangetrokken die afkomstig is van management- en adviesbureau Brink Groep. Vince in ’t Ven is benoemd tot ‘head of store development’ en onder meer verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het nieuwe hoofdkantoor van Suitsupply.

Eigenaar-gebruiker
De gemeente stelde als eis bij kavel C2 dat er een eigenaar–gebruiker zou komen. Er waren meerdere gegadigden, maar de propositie van Suitsupply sloot het beste aan bij de ambitie van de Zuidas. Voor het modemerk is het ideaal dat hier kantoorruimte gecombineerd kan worden met een grote winkel, een wens die het voor Amsterdam al veel langer had. De Jong: ‘Toen we een aantal jaar geleden een grondovereenkomst met de gemeente hebben gesloten, was de concurrentie voor ontwikkelposities op de Zuidas nog niet zo groot als nu. Het was in economisch opzicht nog een andere tijd.’

Bij andere grote projecten op de Zuidas, waarbij retailers als huurder of investeerder zijn betrokken, is een ontwikkelaar verantwoordelijk voor de realisatie. Zo wordt bijvoorbeeld The Valley, het multifunctionele plan met kantoren, woningen en winkels, ontwikkeld door OVG en het complex is verkocht aan de RJB Groep van de familie Rosenbaum. 1000Mahler is gerealiseerd door G&S Vastgoed en verkocht aan Chanel. Het Franse modehuis heeft ook een kantoorvloer in gebruik genomen.

Gemengde bestemming
Suitsupply is met zijn hoofdvestiging nu nog gevestigd aan de Wenckebachweg op Businesspark Overamstel, enkele kilometers verderop langs de A10. Het modemerk huurt hier 8000 m² van Zadelhoff, een deal die indertijd met bemiddeling van Appelhoven Vastgoedadviseurs tot stand is gekomen. Door de snelle expansie is het modebedrijf hier uit zijn jasje gegroeid.

Het nieuwe onderkomen bij het RAI-complex wordt 58 meter en 13 verdiepingen hoog en beschikt naast 16.500 m² bvo kantoorruimte ook over een 1000 m² grote winkel, een even grote studio en een coffeecorner en restaurant van 1500 m². Tevens komt er een ondergrondse garage (3500 m²) met ruim 80 parkeerplaatsen en een fietsenstalling. De omgevingsvergunning is inmiddels verleend en een Breeam-certificering is aangevraagd.
De eerste twee lagen zijn bestemd voor de winkel, de studio, bijeenkomstruimten en de entree. De verdiepingen erboven zijn kantoorverdiepingen met op verdieping zes een restaurant. Het wordt tegen Motel One gebouwd en kraagt aan de zuidzijde stapsgewijs fors uit. Op de verspringende daken komen terrassen en daktuinen.

A10-strook
Naast de nieuwbouw van Suitsupply is een strook langs de A10 waarvoor de gemeente nog ontwikkelaars zoekt. Deze tender is in april dit jaar gestart. De A10-strook wordt in twee delen ontwikkeld. Het gemeentelijke bureau Zuidas wil de strook een gemengde bestemming geven van kantoren, woningen en voorzieningen. Voor kantoren gaat de voorkeur uit naar een flexibel multi-tenant concept. Verder moet per ontwikkelingsdeel minimaal een kwart bestaan uit wonen en voorzieningen. De toekomstige bebouwing van de A10-strook bestaat uit twee gebouwen met een totaal brutovloeroppervlak (bvo) van circa 50.000 m². Bij de tender die dit voorjaar gestart is, gaat het om 24.000 m² bvo.

Pakken
Fokke de Jong startte rond de eeuwwisseling vanuit zijn studentenkamer zijn pakkenonderneming. In 17 jaar tijd is die uitgegroeid tot een modemerk met 84 winkels wereldwijd. Behalve in Nederland heeft Suitsupply ook meerdere vestigingen in Duitsland, België, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Canada. Verder zijn er winkels in Singapore, Shanghai, Dubai, Minsk (Wit-Rusland), Panama en Sydney. Mede door de online verkoop is Suitsupply snel gegroeid.
In 2015 werden drie externe investeerders die gezamenlijk een minderheidsbelang hadden van 33% uitgekocht, waardoor de onderneming nu volledig in handen is van De Jong en het management. De jaaromzet van Suitsupply kwam in 2016 uit op € 207 mln en de Ebitda op € 25,3 mln (brutowinst). Het jaar ervoor was de omzet € 173,4 mln en de Ebitda € 17,4 mln. Een groot deel van de omzet komt inmiddels uit de online verkopen.