Stank voor dank: tijdelijke huurder weigert te vertrekken

Wie goed doet, goed ontmoet. Alleen ging die vlieger niet op voor een Amsterdamse die haar huurwoning tijdelijk onderverhuurde aan een buitenlandse man. De rechter moest er aan te pas komen om hem alsnog te laten vertrekken. 

De Amsterdamse lokale omroep AT5 bericht over het huurgeschil waarbij de rechtmatige huurder eind 2020 van woningcorporatie Lieven de Key toestemming kreeg om haar woning tijdelijk "onder te verhuren" aan iemand anders omdat ze zelf tijdelijk met haar gzin naar het buitenland vertrok. De vrouw sloot daarvoor een zogeheten huisbewaringsoverenkomst met een buitenlandse man die op dat moment een woning zocht in de hoofdstad. Daarbij betaalt de tijdelijke huurder de huurpenningen aan de verhuurder maar blijven de verdere rechten liggen bij de hoofdhuurder. De overeenkomst, die aanvankelijk eind 2021 afliep werd met een jaar verlengd. 

Toen de vrouw na twee jaar terug kwam, ontpopte de tijdelijke huurder zich als een ware koekoek. De hoofdhuurder kwam begin dit jaar haar woning niet meer in en ook bleek de man niet langer meer de huur betalen aan Lieven de Key. Hoewel de man in de recente rechtzaak aangaf een tolk nodig te hebben, had zijn vermeende gebrekkige bekwaamheid met de Nederlandse taal hem niet belet om tijdens zijn huisbewaarderschap de sloten van de woning te laten vervangen en zichzelf, zijn vrouw en twee kinderen, van wie één meerderjarig, bij de gemeente in te laten schrijven op het adres van de hoofdhuurster. 

Zij zoekt na terugkomst in Nederland noodgedwongen samen met haar 3 kinderen haar toevlucht bij een vriendin, terwijl ze wel zelf weer de huurverplichting richting Lieven de Key oppikt omdat de huisbewaarder zeff de huur niet meer betaalt. Een onhoudbare situatie, ook omdat die vriendin zelf ook al vijf kinderen heeft. 

In een kort geding dat eind vorige maand diende bij de Rechtbank Amsterdam, onderstreept de kantonrechter in haar vonnis het spoedeisend belang van de rechtmatige huurder. Verder uitstel van de zaak was ook niet nodig omdat de man volgens de rechtbank, anders dan hij zelf beweert, de Nederlandse taal voldoende beheerst. Dat hij geen juridische bijstand had, was volgens de rechter eerder toe te schrijven aan geldgebreik. 

Dat de man inmiddels zelf met twee kinderen de woning is ingetrokken doet volgens de rechtbank niet ter zake. Het belang van de vrouw, die de zorg heeft heeft over drie kinderen van wie 2 met een ernstige verstandelijke beperking weegt zwaarder. De huisbewaarder moet de woning per direct verlaten en de rechtmatige huurder een schadevergoeding van € 3.635 betalen. 

img
Adjunct-hoofdredacteur
Profiel