Sociale innovatie door communicatie in VR

Voor woningcorporaties en aannemers is de communicatie met bewoners over de renovatie van hun woning een belangrijk onderdeel van het renovatieproces.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 4, 19 april 2024

Immers, zonder de instemming van 70% van de bewoners in een project, is er geen project en blijft verduurzaming uit. Om draagvlak te creëren, is communicatie met bewoners belangrijk. Maar hoe communiceer je op een manier dat bewoners daadwerkelijk weten wat de renovatie inhoudt, wat er van hen verwacht wordt en ze zich niet overvallen voelen door de overlast tijdens de renovatie?

De communicatie wordt door bewoners vaak als ingewikkeld ervaren. Zeker wanneer bij renovatie installaties worden vervangen door nieuwe technieken, voelen bewoners zich slecht geïnformeerd. Dit vermindert het draagvlak voor renovatie. Een gebrek aan draagvlak kan leiden tot het niet doorgaan of uitstel van de verduurzaming, maar het kan ook de relatie tussen de huurders en de woningcorporatie onder druk zetten.

Soms komt dat doordat bewoners de brieven niet lezen, maar in het algemeen blijken ze de uitleg van maatregelen te technisch te vinden. Het gebruik van virtual reality (VR) blijkt bewoners echter meer vat te geven op de renovatie van hun woning.

Lees het volledige artikel ‘Sociale innovatie door communicatie in Virtual Reality (VR)’ van Clarine van Oel, Chris Benning, Habiba Mukhtar, Arno Freeke, Dirk Zuiderveld, Elmar Eisemann en Jelle Koolwijk in Real Estate Research Quarterly, het kwartaalblad van de Vogon. Dit is te downloden op www.vogon.nl