Samenhangend, aanpasbaar en industrieel bouwen

De woningcrisis biedt een kans om een duurzaam en gezond woonklimaat te realiseren, menen experts van de TU Delft.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 4, 19 april 2024

Zij pleiten voor samenhangende ruimtelijke ordening, verdichting van wijken, aanpasbare woongebouwen en industrieel bouwen.

De onderzoekers menen dat het woningtekort het best kan worden bestreden door ‘huisvesting, energietransitie, klimaatadaptatie, circulariteit, industrie, landbouw, infrastructuur en natuur met elkaar te verweven’. Overheden, opdrachtgevers en bouwbedrijven moeten de woonopgave aanpakken in samenhang met de andere grote opgaven en transities. Deze aanpak moet steunen op de kennis en de ontwerpkracht van kennisinstellingen en de creatieve industrie.

Het Vision Team Wonen onderscheidt vier handelingsperspectieven. (1) Ruimtelijke ordening moet ruimte voor wonen aanpakken in samenhang met de energietransitie, de ruimtelijke adaptatie aan klimaatverandering en de transitie naar een circulaire economie. (2) Het verdichten van wijken moet samengaan met hoogwaardige, klimaat-adaptieve buitenruimtes en publieke binnenruimtes. (3) Woongebouwen moeten bovendien langdurig aansluiten bij de veranderende wensen van bewoners. (4) De bouwsector moet de overstap maken naar nieuwe, duurzamere en circulaire bouwmethodes.

Het rapport ‘Ruimte voor wonen’ is een productie van het ‘Vision Team Wonen’ onder leiding van Pieter Vermaas, Gerard van Bortel en Ulf Hackauf en is te downloaden op www.tudelft.nl/actueel/laatste-nieuws