Rics-vakgroep Maatschappelijk Vastgoed van start

Met het uitbrengen van zijn eerste Position paper wil de Rics-werkgroep Maatschappelijk Vastgoed de discussie aangaan met het werkveld.

Door Paul Wessels
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 8, 31 augustus 2018

De visie van de vakgroep is dat maatschappelijk vastgoed in de toekomst als regulier vastgoed gemanaged kan worden in plaats van als specifiek en bijzonder vastgoed, wat nu nog het geval is.
Prof. Jan Veuger (Hanzehogeschool Groningen), voorzitter van pas opgerichte Rics-werkgroep: ‘We realiseren ons dat de context van zorg-, onderwijs-, corporatie- en gemeentelijk vastgoed verschillend kan zijn qua beleid en financiering, maar dat doet niets af aan de transformatieopgave van specifieke sturing naar reguliere vastgoedsturing. Onze stelling is dat maatschappelijk vastgoed niet zo specifiek is, dat er altijd een waarde aan welk vastgoed dan ook te koppelen is en dat het daarmee bestuurbaar is als ieder andere vastgoedportefeuille.’
Maatschappelijk vastgoed wordt vanuit de literatuur, het werkveld en de wetenschap (nog) niet eenduidig gedefinieerd. Veuger: ‘Als vakgroep definiëren wij maatschappelijk vastgoed als ‘De specifieke karakteristiek van het maatschappelijk vastgoed heeft betrekking op de gebouwde omgeving en een gebouw gerelateerde gemeenschappelijke activiteit en het voorzien van die behoefte van belanghebbenden vanuit een erkend maatschappelijk belang (Veuger 2014) met aandachtsgebieden als: gemeentelijk vastgoed, zorgvastgoed, onderwijsvastgoed en woningcorporaties.’ De maatschappelijke context en activiteiten zijn dus leidend voor de definitie van maatschappelijk vastgoed. Dit betreft dan de maatschappelijke velden van de overheid, zorg, onderwijs en woningcorporaties. Wat hier volgens de vakgroep niet onder verstaan wordt, zijn de waterschappen, infrastructuur, gronden en natuurgebieden. Het gaat ons als vakgroep dan ook om het verder professionaliseren van het vakgebied maatschappelijk vastgoed via een transparant en marktgericht proces van bedrijfsvoering en maatschappelijk rendement.’
De vakgroep Maatschappelijk Vastgoed bestaat uit Jan Veuger (Hanzehogeschool Groningen, voorzitter), Marcel Nijhof MRICS (provincie Gelderland), Björn Smits van Beijeren (Woonzorgcentra Hooglanden), Annette van den Beemt-Tjeerdsma MSc (Hanzehogeschool Groningen), Gerben de Wild Msc (Rijksvastgoedbedrijf), Hanna Merks (Ymere), Wouter van den Wildenberg (Fakton), Dennis van der Pas (Habion), Bert van Scherpenzeel (AAG), Joel Scherrenberg (Scherrenberg Advies), Alex Dekker (gemeente Amsterdam), Joris Dhamen (Areaal) en Joosje Lugard (Colliers International).

www.rics.org