Provincie Noord Brabant wil flexpool voor ondersteuning gemeenten

De provincie Noord Brabant kijkt naar de mogelijkheid een flexpool op te zetten voor de ambtelijke ondersteuning van gemeenten, waaronder het snel delen van de nieuwe mogelijkheden van de Omgevingswet. 

Volgens gedeputeerde Erik Ronnes (foto links)van de provincie Noord Brabant biedt de nieuwe Omgevingswet meer speelruimte dan er nu is. “Binnen de provincie bekijken we nu op welke wijze we via een flexpool gemeenten ambtelijk meer kunnen ondersteunen. Zo willen we ook de nieuwe mogelijkheden die de Omgevingswet biedt heel snel met gemeenten delen. Stopt een agrarisch bedrijf? Dan is het voor gemeenten nu makkelijker om het bestemmingsplan aan te passen en er bijvoorbeeld seniorenwoningen te realiseren. Draagvlak is daarbij enorm belangrijk. Door al in een vroeg stadium met de omgeving in gesprek te gaan, behaal je uiteindelijk winst in het doorlopen van het traject. En dat helpt weer om de bouwproductie te versnellen.”

Dat zei Ronnes in een gesprek met WoningBouwersNL. Zowel de provincie als deze belangenvertegenwoordiger van de Nederlandse woningbouwers en -ontwikkelaars vinden dat de Brabantse Agenda Wonen versneld uitgevoerd moet worden. 

De komende tien jaar zijn in Noord-Brabant minimaal 120.000 nieuwe woningen nodig. Directeur Ontwikkeling & Innovatie René Beks van Hendriks Coppelmans Bouwgroep, tevens voorzitter van WoningBouwersNL regio Zuid-Nederland: 'Helaas zien we door corona vertraging in de planvoorbereiding ontstaan. En bij de Raad van State stagneert de behandeling van bestemmingsplannen. We gaan onze ambities niet halen als we nu niet voor een versnelde aanpak kiezen.”

Volgens Beks is bij de versnelling de grootste uitdaging de beschikbaarheid van locaties: 'Daarom is het goed als ontwikkelende bouwers en corporaties ook op strategisch niveau samenwerken. Je ziet samen sneller waar de kansen liggen.'

fotograaf: Peter de Koning