Pandemie goed voor milieu, maar niet goed genoeg

De Covid-19-pandemie heeft de CO2-uitstoot, het waterverbruik en energieverbruik van gebouwen meer dan gemiddeld doen dalen.

Dit blijkt uit onderzoek van ULI Greenprint. Volgens het Urban Land Institute heeft tijdens het pandemiejaar een viervoudige vermindering van koolstofemissies van gebouwen plaatsgevonden en een verdubbeling van energie-efficiency.

Uit het jaarrapport van het ULI Greenprint Center for Building Performance blijkt dat de koolstofemissie in 2020 met 12,4% is gedaald, tegenover een gemiddelde daling van 3,5% in de voorgaande jaren. Bovendien bleek uit het verslag dat vastgoedeigenaren gebruik hebben gemaakt van de gedaalde bezettingsgraad tijdens de pandemie om de invoering van energie-efficiencyprojecten te verdubbelen.

In het onderzoek zijn 11.991 panden in 30 landen gebenchmarkt. De lagere bezettingsgraad had ook tot gevolg dat het waterverbruik met 8,1% daalde, het energieverbruik met 12,5% daalde, het elektriciteitsverbruik met 12,4%, het aardgasverbruik met 8,9% en het storten en lozen van afval met respectievelijk 11,7% en 6,6%.

Echter, de vermindering van het energiegebruik is achtergebleven bij de bezettingsgraad. Met andere woorden: het energieverbruik had gezien de bezettingsgraad meer moeten dalen. Volgens ULI toont dat het belang aan van energie-efficiënt(e) (ge)bouwen. Ook huurders zullen hun gedrag moeten veranderen als we de koolstofemissiedoelstellingen op lange termijn willen bereiken.

De investeringen in ESG-projecten werden ruimschoots terugverdiend door een verviervoudiging van bouwcertificeringen in 2020, voornamelijk in industrieel, kantoor- en residentieel vastgoed. LEED bleef de meest gebruikte holistische duurzaamheidscertificering in de VS, terwijl BREEAM goed was voor de meeste nieuwe certificeringen in Europa en NABERS voor het merendeel in Azië en de Pacific. Ook het aantal op gezondheid en welzijn gerichte certificeringen nam toe: in 2020 werden meer dan driemaal zoveel Fitwel-certificeringen behaald.

Een groep van 17 Greenprint-leden, die samen meer dan $570 miljard aan beheerd vermogen en meer dan 3.300 panden vertegenwoordigen, heeft zich als doel gesteld om tussen nu en 2050 een netto nul-koolstofemissieniveau te bereiken. Greenprint-leden maakten de grootste stappen in de richting van netto nul door groene stroom van het nutsbedrijf te verwerven en hernieuwbare energiecertificaten te kopen. Het rapport onderschrijft elektrificatie van gebouwen als middel om te komen tot een gebouw dat volledig functioneert op hernieuwbare energie, ondanks het feit dat dit op korte termijn tot een hoger energieverbruik kan leiden.

ULI Greenprint organiseert een webinar op 15 september om 13.00 uur EDT (18.00 uur BST) om de projecten, bevindingen en implicaties voor vastgoed van het rapport te verkennen, zoals: hoe slagen bedrijven erin hun koolstofemissie blijvend te verminderen en de investeringen te doen renderen?